Goed nieuws in onderwijsland! De winnaars van de verkiezing Duurzame Docent 2021 zijn bekend gemaakt.

 • Colien Langerwerf, docent MBO Noorderpoort in Groningen, werd op de Dag van de Duurzaamheid 2021 verrast met de titel van De Duurzame Docent in het MBO van heel Nederland.
  Lees hier haar profiel
 • Tim Verhoef, aardrijkskundedocent op het Maerlant lyceum in Den Haag, werd op 8 oktober, Dag van de Duurzaamheid 2021, verrast met de titel ‘De Duurzame Docent in het VO van heel Nederland’.
  Lees hier zijn profiel
 • Louise Ruys, docent op basisschool 15e Montessorischool Maas en Waal, werd op de Dag van de Duurzaamheid 2021 verrast met de titel van De Duurzame Docent in het primair onderwijs.
  Lees hier haar profiel
 • Bas van den Berg, docent op de Haagse Hogeschool, werd op Dag van de Duurzaamheid 2021 verrast met een eervolle vermelding 'De Duurzame Docent in het HBO van heel Nederland’.
  Lees hier zijn profiel

Jullie kunnen het volledige juryrapport bij ons opvragen én contact opnemen met deze vier winnaars.

Bekendmaking Duurzame Docent 2021

De winnaars van de jaarlijkse Verkiezing Duurzame Docent zijn maandag 11 oktober bekend gemaakt om 16:00 in een rechtstreekse livecast bij de Groene Afslag in Laren. Hosts Emin Kececi (Meesters met Dromen) en Wieneke Maris (Duurzame Docent 2019) ontvangen de vier Duurzame Docenten 2021. De Jury licht haar keuze toe en er is muziek van studenten van de Herman Brood Academie.

Met de Duurzame docentverkiezing willen onderwijsorganisaties duurzame docenten aanmoedigen en in het zonnetje zetten. Deze leerkracht zetten zich in om de jongere generatie voor te bereiden op de complexe toekomst die hen te wachten staat. Zij bespreken urgente zaken met leerling zoals:

 • Hoe bouw je een milieuvriendelijk huis?
 • Wat doen we om minder spullen te kopen?
 • Heb je straks een eigen auto of reis je alleen met het ov?
 • Hoe creëren we een circulaire economie?

Het stellen van deze belangrijke vragen, voor de toekomstige generaties, is hard nodig. De verkiezing biedt de inspirerende en hardwerkende docenten een podium. Zo bedanken we alle docenten die het initiatief nemen om een duurzame mindset te creëren bij leerlingen en collega’s, in en rond de school.

De jury kiest winnaars uit alle lagen van het onderwijs: een duurzame docent in het PO, een duurzame docent in het VO en een duurzame docent in het mbo. Ook wordt er voor alle drie de
onderwijslagen een tweede en derde plaats vergeven. Ook wordt er een aanmoedigingsprijs uitgereikt aan de meest inspirerende duurzame docent in de categorie hbo/wo. ‘De geweldige initiatieven die er zijn, en de kanjers van duurzame docenten die het onderwijs rijk is, zijn hoopgevend en moeten zichtbaar worden’, licht Wieneke Maris, juryvoorzitter van de Duurzame Docent Verkiezing 2021, toe.

De jury bestond dit jaar uit:

 • Wieneke Maris (VO-docent aardrijkskunde en bestuurslid Teachers for Climate)
 • Marjan Nijenbanning (MBO-docent Food, Life & Innovation en bestuurslid NADO)
 • Ruth Pasternak (projectleider onderwijs bij SME)
 • Eline Koopman (netwerkcoördinator VO Leren voor Morgen)
 • Isabelle Scholte (jongere en bestuurslid onderwijs Youth for Climate)

De Duurzame Docent Verkiezing 2021 wordt mogelijk gemaakt door: Leren voor Morgen, SME, Teachers for Climate, Nederlandse Academie voor Duurzaam Onderwijs. Met medewerking van Youth for Climate, Meesters met Dromen, Logitech en de Herman Brood Academie.