1. Hoe maakt de docent het onderwijs en daarmee de wereld duurzamer?
De docent die ik wil nomineren is Julia Koster - Vrasdonk. Julia is actief in het onderwijsteam op niveau 3 (studenten in derde of vierde jaar) bij de opleiding Creative Business van de Hogeschool van Amsterdam. Als team hebben we een module voor 15 ECTS ontwikkeld, genaamd Creatief Impact Ondernemen. Onze studenten ontwikkelen een eigen business idee in opdracht van Moeder Aarde. Het idee moet levensvatbaar zijn (profit), maar ook goed voor de aarde (planet) en de mensen (people). De studenten werken aan een of meerdere SDG's. Julia is van het begin actief geweest als mede ontwikkelaar van de module, docent en nu ook als module coordinator verantwoordelijk voor deze module. We zijn gestart in studiejaar 23-24. Julia is echt het 'duurzame geweten' van de module. Door haar intrinsieke motivatie voor duurzaamheid speelt zij een sleutelrol binnen de module. Zowel in de ontwikkeling ervan als de uitvoering. Zo geeft Julia de Climate Fresk workshop aan de studenten, zodat zij bewustzijn ontwikkelen over de klimaat problematiek. Maar gaan zij ook aan de slag met de SDG onderdelen, zodat de studenten ook hier meer over leren en begrijpen hoe zij hier een verschil kunnen maken,. Beide onderdelen geven de studenten vaak vernieuwde inzichten. Zo kwamen een aantal studenten vorig jaar tot de conclusie om op andere politieke partij te gaan stemmen na het ervaren van de climate fresk workshop.
2. Hoe betrekt de docent leerlingen en studenten actief bij duurzaam onderwijs?
In het curriculum is inderdaad veel ruimte opgenomen om de studenten te leren over duurzame projecten en het verschil dat dit soort projecten kunnen maken. Zo komen er elke module gastsprekers langs van duurzame ondernemingen, zoals Johnny Cashew of Yumeco. Daarnaast komen B Corp experts uitleggen waar de een organisatie aan moet voldoen voor B Corp organisatie. Maar bijvoorbeeld ook tijdens de 'crisesweek', waar de studenten om leren te gaan met een bepaalde (klimaat gerelateerde) crisis om zo goed mogelijk op te lossen. Dan komen er ook gastsprekers langs uit het bedrijfsleven. Julia regelt veel van deze gastsprekers. De module Creatief Impact Ondernemen is opgebouwd uit drie lijnen; People, Planet, Profit. Binnen elke lijn staan dus de verschillende thema's centraal waar de studenten mee aan de slag gaan. Elke twee weken werken de studenten aan een missie binnen elk van die lijnen. Dus een missie kan zijn om een duurzaamheids probleem te vinden en hier een mogelijk bedrijfsidee aan te koppelen. Na die twee weken pitchen de studenten hun ideeen aan de docenten die verantwoordelijk zijn voor die specifieke lijn, Met die feedback gaan zij weer verder aan slag. Elke module wordt gemeten door middel van een zogenaamde 'questback'; studenten kunnen hier hun feedback geven en op basis van deze resultaten optimaliseren en verbeteren wij de module. Hierdoor is de waardering van studenten met ruim een punt gestegen, naar gemiddeld een 7,6 (wat een relatief hoog cijfer is). Studenten kiezen ook een mentor uit het bedrijfsleven die hun kan helpen met het verwezenlijken van hun duurzame bedrijfsidee.
3. Hoe helpt de docent leerlingen en studenten om zelf duurzame keuzes te maken en actie te ondernemen (handelingsperspectief)?
Het handelingsperspectief staat centraal in de module 'Creatief Impact Ondernemen'. De studenten doen eerst de Climate Fresk workshop. Hier staat het handelingsperspectief ook centraal. Daarna wordt dit gekoppeld aan wat studenten zelf kunnen doen met name op het gebied van duurzaam ondernemen. Maar ook zeker in het bewust worden van hun eigen dagelijkse gedrag. Zo gaan studenten onder leiding van Julia hun eigen ecologische voetafdruk in kaart brengen. Daarnaast worden studenten gestimuleerd om hun eigen 'Ikigai' in kaart te brengen, waardoor zij nog meer in hun eigen kracht worden gezet om goede keuzes te maken. En in het curriculum worden veel voorbeelden aangedragen van anderen en voorbeeld bedrijven. Ook de gastsprekers dragen daar aan bij.
4. Hoe inspireert de docent anderen binnen én buiten de school om actief mee te doen aan de verduurzaming van het onderwijs?
Naast de rol van Julia binnen de module Creatief Impact Ondernemen en de positieve effecten hiervan op het curriculum en didactief, is zij ook contactpersoon Duurzaamheid binnen de opleidingen Communicatie en Creative Business. In die rol zorgt zij voor initiatieven die zowel studenten, maar met name ook medewerkers helpen om duurzamer actief te worden. Een eerste belangrijke actie die Julia continue uitvoert, is het aanbieden en faciliteren van de Climate Fresk workshop aan collega's binnen de opleiding. Hierdoor groeit de interesse voor het onderwerp en heeft een andere module nu ook de climate fresk workshop in hun curriculum opgenomen. Julia faciliteert en inspireert hierdoor collega's met methodes, lesmateriaal of andere boeken en artikelen om meer met duurzaamheid te doen binnen de verschillende vakken.
5. Met wie werkt de docent buiten de school samen?
- Natuur en Duurzaamheids-Educatiecentra - Lokale bedrijven
Julia werkt samen met verschillende bedrijven voor gast sprekers en bijvoorbeeld ook de B corp organisatie. Denk hierbij aan Johhny Cashes, Yumeco en B Corp. Daarnaast heeft zij voor het lectoraat onderzoek uitgevoerd om te onderzoeken hoe woonboot bewoners in Amsterdam omgaan met duurzaamheid en hoe zij verder hun woonomgeving zouden kunnen verduurzamen.
6. Vertel waarom je deze docent waardeert en hoe deze docent jou inspireert in het verduurzamen van het onderwijs.
Julia is intrinsiek gemotiveerd om meer duurzaam te leven. Zij incorpeert dat helemaal in haar dagelijkse handelen en probeert dat zoveel mogelijk in het onderwijs geintegreerd te krijgen. Daarnaast doet zij dat ook in het dagelijkse leven. Zij neemt dit mee in de opvoeding van haar kinderen, tot aan - als voorbeeld- haar koopgedrag van producten (hier zo bewust mogelijk mee omgaan) en de voorkeur voor zoveel mogelijk te laten repareren van producten. Ze is er op een letterlijk natuurlijke manier mee bezig. En juist doordat dit zo logisch en natuurlijk overkomt, geeft dat een enorm goed voorbeeld naar anderen. Ze probeert dat echt voor te leven.