1. Hoe maakt de docent het onderwijs en daarmee de wereld duurzamer?
- CURRICULUM - Betrekt de SDG's in de lespraktijk of werkt samen met docenten van andere vakken - PEDAGOGIEK EN DIDACTIEK - Maakt sociale en/of economische ongelijkheid bespreekbaar of gebruikt ervaringsgerichte werkvormen in de klas
Angelique Duijzings docent aan de Juridische academie van Zuyd Hogeschool is initiatiefnemer van het project “Bloody Serious” om binnen Zuyd Hogeschool een oplossing te bieden voor het probleem menstruatie armoede. Door gestegen inflatie is menstruatie armoede een probleem dat het lasting maakt om naar school of werk te gaan waardoor genderongelijkeheid wordt versterkt. Het initiatief/project heeft de veelzegende naam “Bloody Serious”gekregen. Door het onderwerp uit de taboesfeer te halen, er aandacht op te richten en concrete oplossingen voor te bedenken laat Angelique zien dat ze het welbevinden en de kansen gelijkheid voor studenten serieus neemt en wil aanpakken (SDG 5, Gendergelijkheid). Daartoe heeft Angelique het CvB van Zuyd Hogeschool gevraagd om een financiële bijdrage te leveren aan het kostenloos beschikbaar stellen van menstruatieproducten in de dames- en genderneutrale toiletten van Zuyd Hogeschool. Daarnaast heeft Angelique ervoor gezorgd dat er een donatiesysteem komt voor menstruatieproducten of financiële middelen voor de aanschaf van menstruatieproducten van andere studenten en medewerkers. Het initiatief moet bijdragen een gendergelijkheid en verminderen van stress door menstruatie armoede en de gevolgen ervan (SDG 1 en 3, Geen armoede en Goede gezondheid en welzijn). Daarnaast moet het initiatief leiden tot het gebruik van minder menstruatieproducten door stimuleren van gebruik van herbruikbare menstruatiecups in plaats van menstruatieproducten voor eenmalig gebruik (SDG 12, Verantwoorde consumptie en productie). Dit heeft een positief effect op zowel portemonee als milieu. Bij het project was de Dienst studentzaken alsmede het preventiecentrum van Zuyd Hogeschool betrokken in de voorbereiding. In de uitvoering was ook het facilitair bedrijf betrokken. Het initiatief is toepasbaar bij andere onderwijsinstellingen, maar ook bedrijven en zorgt ervoor dat armoede waaronder menstruatie-armoede en de gevolgen ervan verminderd kan worden.
2. Hoe betrekt de docent leerlingen en studenten actief bij duurzaam onderwijs?
- PEDAGOGIEK EN DIDACTIEK - Maakt sociale en/of economische ongelijkheid bespreekbaar of gebruikt ervaringsgerichte werkvormen in de klas
Angelique heeft studenten en medewerkers van Zuyd Hogeschool betrokken bij de implementatie van het initiatief. Hierbij moet je denken aan het plaatsen van dispensers op de toiletten voor de menstruatieproducten, het maken van communicatiemiddelen voor het aankondigen en lanceren van het initiatief maar ook aan het organiseren van een inzamelingsactie voor aankoop van menstruatieproducten. Daarnaast hebben studenten samen met Angelique via een statiegeldactie flessen ingezameld en ingeleverd en met de inkomsten daarvan eveneens menstruatieproducten gekocht voor het initiatief.
3. Hoe helpt de docent leerlingen en studenten om zelf duurzame keuzes te maken en actie te ondernemen (handelingsperspectief)?
- GEBOUW EN BEDRIJFSVOERING - Verduurzaamt het aanbod in de kantine of Initieert een groen schoolplein - PROFESSIONELE ONTWIKKELING – Docent ontwikkelt representatief en inclusief lesmateriaal of helpt leerlingen met het begrijpen van systemen
Door een concreet probleem, in dit geval menstruatie armoede, te benoemen en met studenten te zoeken naar en werken aan een concrete oplossing brengt Angelique het thema gendergelijkheid onder de aandacht. Door te laten zien wat de impact is van een ogenschijnlijk klein problem als menstruatie armoede gaat het thema gendergelijkheid meer leven en maakt ze de omvang en subtiliteit ervan duidelijk. Tevens vormt menstruatie-armoede een voorbeeld van SDG 1 (Geen armoede), SDG 3 (Gezondheid en welzijn), SDG 5 (Gendergelijkheid) en SDG 12 (Verantwoorde consumptie en productie) in de eigen omgeving en hoe je daar oplossingen voor kunt bieden.
4. Hoe inspireert de docent anderen binnen én buiten de school om actief mee te doen aan de verduurzaming van het onderwijs?
- CURRICULUM - Betrekt de SDG's in de lespraktijk of werkt samen met docenten van andere vakken - PEDAGOGIEK EN DIDACTIEK - Maakt sociale en/of economische ongelijkheid bespreekbaar of gebruikt ervaringsgerichte werkvormen in de klas - PROFESSIONELE ONTWIKKELING – Docent ontwikkelt representatief en inclusief lesmateriaal of helpt leerlingen met het begrijpen van systemen
Angelique heeft samen met studenten en medewerkers het relatief verborgen probleem van menstruatie armoede op de kaart weten te krijgen bij Zuyd Hogeschool. Doordat er nog zo’n taboe op ligt, maar tevens de impact ervan zo groot is, is het initiatief zo waardevol. Zorgen dat mensen in staat worden gesteld om deel te nemen aan de maatschappij is essentieel voor gevoel van eigenwaarde en vrijheid. Het vermindert tevens aanzienlijk stress over studie-achterstand en frustraties over beperking van deelname aan het maatschappelijk verkeer. Ze draagt hiermee bij aan inclusiviteit binnen Zuyd Hogeschool. Door de wijdverspreidheid van het probleem is het initiatief zeker toepasbaar binnen andere onderwijsinstellingen en bedrijven. Door studenten bij het initiatief te betrekken en er met hun over te discussiëren in het onderwijs laat Angelique studenten inzien hoe (menstruatie)armoede, deelname aan de maatschappij en welzijn met elkaar samenhangen en hoe je een relatief betekenisvol probleem met relatief kleine initiatieven kunt verminderen.
5. Met wie werkt de docent buiten de school samen?
- Anders, ...
Het project "Bloody Serious" is nu nog uitsluitend gericht op het tegengaan van menstruatie-armoede binnen Zuyd Hogeschool. Binnen de hogeschool werkt Angelique samen met de dienst studentzaken die opkomt voor het welzijn en de inclusiviteit van studenten. Daarnaast werkt ze eveneens binnen de hogeschool samen met het college van Bestuur om draagvlak en (financiële) steun voor haar initiatief te krijgen en met studenten en medewerkers om het project te implementeren binnen inmiddels alle locaties van Zuyd Hogeschool. Uiteraard kan dit project/initiatief ook worden toegepast bij andere onderwijsinstellingen of bedrijven. Dat is vanuit de initiatiefnemers en Zuyd Hogeschool nog niet gebeurd. Wel is er contact geweest met de rijksoverheid om NPO-gelden in te zetten voor dit project. Dat is ook gebeurd.
6. Vertel waarom je deze docent waardeert en hoe deze docent jou inspireert in het verduurzamen van het onderwijs.
We hebben Angelique aangemeld voor de verkiezing van de Duurzame Docent van het jaar omdat ze het initiatief heeft genomen, doorgezet heeft toen het lastig was en het nu voor elkaar heeft gekregen dat in Ligne gratis menstruatieproducten beschikbaar zijn voor studenten die zich deze producten niet kunnen veroorloven. De studenten kunnen meedoen met hun studie en in het leven doordat ze zich comfortabel voelen als ze ongesteld zijn. Ze hoeven op enig moment niet te kiezen aan welk noodzakelijk product ze hun geld uitgeven. Dat ze hier studenten en andere medewerkers bij betrekt zorgt dat het onderwerp op de agenda komt en dat het uit de taboesfeer komt. Tevens laat Angelique met haar initiatief zien dat je met relatief kleine maar wel concrete acties grote impact kunt maken op het leven van mensen. Daarnaast hebben we Angelique aangemeld omdat ze voor haar initiatief/project "Bloody Serious" de verkiezing "Het groene goud" van Zuyd heeft gewonnen. Dit is een verkiezing waarbij docenten, onderwijsondersteuners en studenten die zich binnen of vanuit Zuyd Hogeschool hebben ingespannen voor duurzaamheid in brede zin en in onderwijs, onderzoek en/of bedrijfsvoering.