1. Hoe maakt de docent het onderwijs en daarmee de wereld duurzamer?
Hélène ademt duurzaamheid en de SDG's. Dit komt terug in allerlei vakken die ze geeft op de Marnix en in haar contacten met leerkrachten van onze partnerscholen. Ze heeft een belangrijke rol in de module geïntegreerd zaak vakonderwijs in de deeltijd opleiding, waarin duurzaamheid een grote rol speelt. En ze heeft zich gespecialiseerd in Talentontwikkeling van ieder kind. Hierover geeft ze lessen en workshops aan studenten, leerkrachten en collega's. Ze werkt veel samen met collega's van de pabo, die ze inspireert met haar enthousiasme en tomeloze inzet.
2. Hoe betrekt de docent leerlingen en studenten actief bij duurzaam onderwijs?
Hélène neemt studenten altijd mee naar buiten in de vorm van omgevingsonderwijs of bezoeken aan musea in Utrecht zoals het UMU, het Archief, de Sterrenwacht. Ze is heel creatief en maakt met de app Action Bound een soort educatieve speurtochten met allerlei opdrachten in de omgeving. Haar enthousiasme en bevlogenheid werkt heel aanstekelijk voor studenten en die zijn daardoor altijd zeer betrokken en geïnspireerd om met hun klas aan de slag te gaan. Hélène heeft goede contacten met organisaties buiten de Marnix die ze betrekt in haar onderwijs en onderhoud die contacten ook heel goed. Ze is een echte netwerker. Daarnaast vraagt ze altijd om feedback van haar studenten en collega's en gebruikt dit om haar onderwijs te verbeteren en aan te passen op de behoeftes van de studenten.
3. Hoe helpt de docent leerlingen en studenten om zelf duurzame keuzes te maken en actie te ondernemen (handelingsperspectief)?
In de module geïntegreerd zaakvakonderwijs ontwerpen de studenten een lessenserie en voeren die ook uit. Hélène is vakdocent aardrijkskunde in deze module. Met met haar brede blik op de wereld helpt studenten om thema's vanuit meerdere perspectieven te bekijken en benaderen om zo betekenisvolle lessen te ontwerpen. Ze nodigt regelmatig gastsprekers uit en maakt gebruik van green screen technologie om met collega's grappige filmpjes te maken over zaakvakonderwijs. Studenten worden aangemoedigd hier ook zelf mee aan de slag te gaan, bijvoorbeeld als pakkende opening van een project.
4. Hoe inspireert de docent anderen binnen én buiten de school om actief mee te doen aan de verduurzaming van het onderwijs?
Wij geven les aan toekomstige leerkrachten. De nadruk ligt daarbij niet direct op het stimuleren van duurzaam gedrag bij onze studenten, maar vooral op het nadenken over je rol als leerkracht en hoe je als leerkracht je leerlingen kan uitrusten voor de toekomst. En hoe je daarmee en bijdrage kan leveren aan een duurzame wereld. Dat je als leerkracht een rolmodel bent speelt daar natuurlijk ook altijd in mee. Hier voert Hélène gesprekken over met studenten en het is een essentieel onderdeel van het onderwijs. Ook hierin werkt ze nauw samen met zaakvak de collega's en mensen buiten de Marnix (gastsprekers en andere organisaties).
5. Met wie werkt de docent buiten de school samen?
- Ouders van leerlingen - Burgerinitiatieven - Goede doelen - Gemeenten - Natuur en Duurzaamheids-Educatiecentra
Hélène heeft veel contacten met organisaties buiten de Marnix die zich inzetten voor duurzaamheid en de SDG's. Denk aan: het Utrechts Universiteits Museum, waar ze met een collega heeft meegedacht aan een nieuw programma voor pabo studenten. De Sterrenwacht in Utrecht Het Voedingscentrum Het Utrechts Archief De gemeente Utrecht Ze betrekt deze organisaties regelmatig bij haar onderwijs. Daarnaast geeft ze als ouder ook regelmatig lessen en workshops op de school van haar kinderen.
6. Vertel waarom je deze docent waardeert en hoe deze docent jou inspireert in het verduurzamen van het onderwijs.
Hélène ademt zoals gezegd duurzaamheid en liefde voor onze wereld en alle mensen die erop leven. We hebben hele mooie gesprekken over duurzaamheid en betekenisvol zaakvakonderwijs en daarnaast ook veel plezier en lol bij het ontwerpen en geven van lessen. Ik vind haar heel inspirerend en daarnaast is ze ongelooflijk attent en begaan met iedereen. Ik ben vast nog een heleboel dingen vergeten te zeggen die ze ook nog doet, maar ze verdient een nominatie tot duurzame docent van 2025.