Banner DDV24 2 2

  • Onderwijstype: HBO
  • School: Marnix Academie
  • Jaar van aanmelding: 2025

1. Hoe maakt de docent het onderwijs en daarmee de wereld duurzamer?

Ik heb het geluk om met NMT collega Marion Ooijevaar te werken op de Marnix Academie (Protestants Christelijke Pabo te Utrecht). Marion vervult haar rol als opleidingsdocent met glans. Ik herken ik haar een zeer bekwame, uitermate betrokken en bovenal zeer bevlogen docente, die op een geheel eigen wijze het onderwijs duurzaam kleurt, zelfs letterlijk! Zie haar website en je begrijpt wat ik bedoel. Zowel met Voltijd, DP, Deeltijd, en zij-instroom collegae én studenten zet zij zich onverminderd in voor een duurzame wereld. De handelt vanuit duurzame waarden, die haar al van jongs af aan zijn meegegeven, en zij weet dit nu op natuurlijke wijze weer door te geven aan onze leerkrachten, én hun leerlingen. Haar rijke ervaring (oa. opgedaan bij Milieu Educatie), haar up-to-date kennis deelt zij dagelijks en belangeloos met de wereld. Via de Marnix, maar ook weet ze te verwonderen via de socials: check vooral ook haar account via Insta 'connecting with nature'. Ze weet iedereen tot verwondering te krijgen over die verrassende natuur, en/of deel te laten nemen aan natuurbelevelings activiteiten. Ze onderneemt heel veel (coördineert de LEV weken op de Pabo, ontwikkelt onderwijs met opleidingsdocenten en vakgroepgenoten, met schoolopleiders en instituutsopleiders), begeleidt zij-instromers op hun praktijkscholen, volgt stevast cursussen/netwerk bijeenkomsten, zoals bij SDG Nederland etc), maar blijft hierin bescheiden. Dat siert haar. Ook zal zij nooit prediken, maar waardering tonen aan diegenen die ook vanuit duurzame waarden handelen. Ze straalt een rust en warmte uit, bereikt ondertussen stiekem vele doelen. Ik durf hardop te stellen dat ik hoop dat zoveel mogelijk studenten de kans krijgen les van haar te hebben, om samen mét Marion, kennis te vergaren, vaardigheden te oefenen, en die attitude vorming te bewerkstelligen waar de aarde op zit te wachten. Met meer Marions op deze wereld stijgt mijn hoop op een betere toekomst voor deze planeet!

2. Hoe betrekt de docent leerlingen en studenten actief bij duurzaam onderwijs?

Marion neemt, samen met vakgroep collegae, studenten mee die échte wereld in, om daar kennis te vergaren, ervaring op te doen. Vanuit die verwondering weet zij studenten áán te zetten! Samen met Marion bezochten vele studenten (DT en DP) het Universiteitsmuseum om daar te werken aan wetenschapswijsheid. Ook bij excursies in de omgeving van Utrecht (bij de Singel, of binnen in de Sterrenwacht Sonnenborgh) weet zij verbinding te leggen tussen de grootsheid van het heelal en het belang ons kleine planeetje, en al het leven hierop te koesteren. Verbindingen tussen mens (álle mensen, ongeacht afkomst, leeftijd etc) en natuur worden op natuurlijke wijze gelegd. Ben je met Marion in die échte groene wereld, pas dan op: voor je het weet sta je met een clubje mensen een boom op te meten, planten te determineren en op minitiueze wijze na te tekenen: álles om via kennis en ervaring, die verwondering aan te krijgen. Vanuit die verwondering komt ook de waardering: je kunt niet anders dan na een (werk)college denken: we hebben iets Gouds in Handen, hier moeten we goed (lees: groen ; - ) voor zorgen! De factor 'samen' met collegae/partnerscholen én uiteraard studenten gaat hier echt op: ze vraagt steevast Feedback en verwerkt die om haar toekomstige onderwijs hierop te verbeteren. Dat doet ze zeer secuur!

3. Hoe helpt de docent leerlingen en studenten om zelf duurzame keuzes te maken en actie te ondernemen (handelingsperspectief)?

Binnen diverse Minoren (bv. Geintegreerde Zaakvak Minor voor DT studenten, en Geintegreerd Zaakvakonderwijs voor Zij-instroom studenten) en de Driejarige Pabo weet Marion de studenten te motiveren / begeleiden om (via een educatief ontwerp over oa. duurzaamheid en/of sociaal ondernemerschap) tot áctie te krijgen: de leerkrachten (in wording) ondernemen dan met graagte (kleine, of grotere) projecten die bijdragen aan een duurzame wereld. Ze helpt hiermee om studenten op natuurlijke wijze te kunnen bewegen tussen de Theorie-onderwijspraktijk-jijzelf (als waardevolle kracht als mens). Ze helpt de leraren van de toekomst om die Onderzoekende Houding aan te nemen (en dus voor te leven), en nieuwsgierigheid aan te wakkeren en duurzame (haalbare!) keuzes te maken. Marion leert studenten ook heel concreet (met observaties/rubrics) hoe je zulke (mooie, maar soms hoog gegrepen) attitude doelen ook concreet kunt meten/zichtbaar kunt maken. Dat biedt handelingsperspectief! Ze ontwikkelt colleges samen met collegae waarin uiteraard ruimte wordt gevonden voor het (sámen) werken aan/vanuit SDG's, sociaal ondernemen, duurzaamheid, didaktiek vd Hoop, Whole School Approach etc / Haar selectie van (actuele) literatuur/roman/filmpjes zetten aan tot áctie bij diegenen die er (via Marion) mee in aanraking komen.

4. Hoe inspireert de docent anderen binnen én buiten de school om actief mee te doen aan de verduurzaming van het onderwijs?

Niet alleen tijdens de (werk) colleges weet Marion te inspireren: ze is ook tijdens professionaliseringscursussen, tijdens excursies, bij scholenbezoeken, aan haar keukentafel een analoge bron van inspiratie. Ze haalt de wereld naar binnen (middels tastbare materialen) of neemt de geinteresseerden mee naar buiten. Corona-maatregelen? Ze stapt moeiteloos over op de digitale tools, en neemt de héle klas mee uit wandelen (via Teams vergadering, en iedereen zijn eigen device in de hand, regenjas aan: tóch iedereen naar buiten! Dat is toch ongekend?) Via de socials (zie Connectingwithnature), Linked in, en Teams: haar reikwijdte is eigenlijk grenzeloos. Maar werderom: in alle bescheidenheid: als je haar ziet/volgt, smaakt dat naar mee, maar ze is te bescheiden om dit van de daken te roepen: vandaar dat Marion bij uitstek dé Docent is die deze nominatie verdient! Zónder enige twijfel!

5. Met wie werkt de docent buiten de school samen?

- Ouders van leerlingen - Burgerinitiatieven - Natuur en Duurzaamheids-Educatiecentra - Lokale bedrijven

Ikzelf weet niet zo goed of ze met buurtbewoners in contact is, wel weet ik dat ze bij buurtfeestjes aanwezig is. Ze is hier dan als privé-persoon (en niet in de rol als organisatrice). Ze is in contact met IVN, Natuur- en duurzaamheids educatie centra, en partnerscholen (omgeving Tricht). Ik meen dat hierbij ook ouders v/d leerders worden geinformeerd. Hoe intensief die betrokkenheid is durf ik niet te zeggen. Wel weet ik ook dat ze, ook docente Engels zijnde-, die netwerken (ook buiten NL) in de gaten houdt. Ook was ze betrokken bij Uitgeverijen (iig. Noordhoff/Coutinho) als schrijver/meelezer. Dat mensen haar hiervoor vragen verbaast niet: ze is slim, snel, een accuraat! Bij Marion blijft geen detail buiten beeld.

 

6. Vertel waarom je deze docent waardeert en hoe deze docent jou inspireert in het verduurzamen van het onderwijs.

Veel heb ik al beschreven, en als ik het teruglees lijkt het haast wel een lofzang, maar ik méén het echt: Marion is een bloem die volop in de zon mag staan! Ze durft het podium heus te pakken (ze is docente, staat op leerlpleinen en voorlichtingsmomenten grote groepen toe te spreken) maar over haar eigen inzet zal ze wat bescheiden blijven. Dat is onterecht: ze is hét voorbeeld van een docent die in PO/HBO écht verschil maakt. Marions voetafdruk is een belangrijke! Ze verrijkt de wereld als duurzame docent op een passende, groene, en sociale wijze! ps. Geschreven Feedback van studenten (via bv. Evalytics) kan ik niet inzien als collegae. Mondelinge feedback hoor ik wel terug: grote bron van kennis, prettig, rustig, inspirerend!