1. Hoe maakt de docent het onderwijs en daarmee de wereld duurzamer?
Met veel enthousiasme en toewijding zet Marjolein van der Kaa - Segers zich in om het onderwijs én de wereld duurzamer te maken. Ze is niet alleen een inspirerende docent, maar ook een echte ambassadeur op het gebied van duurzaamheid. Met haar positieve instelling en oog voor kansen weet ze studenten en collega’s te motiveren om duurzaamheid te integreren in hun leerproces en toekomstige beroepspraktijk. In haar lessen maakt Marjolein duurzaamheid tastbaar en relevant. Of het nu gaat om het vakgebied accountancy of bredere economische vraagstukken, zij weet als geen ander hoe duurzaamheid hier een cruciale rol in speelt. Door innovatieve werkvormen, praktijkgerichte opdrachten en inspirerende workshops betrekt ze studenten actief bij duurzame vraagstukken en stimuleert ze hen om kritisch en toekomstgericht te denken. Wat Marjolein bijzonder maakt, is haar voortrekkersrol. Ze bewaakt het overzicht, deelt haar uitgebreide kennis en vaardigheden, en weet verschillende partijen samen te brengen. Niet alleen binnen de academie, maar ook in het werkveld maakt haar expertise impact. Haar workshops dragen bij aan de verdere ontwikkeling van duurzaamheid binnen de accountancysector, en haar inspanningen worden breed gewaardeerd door professionals in het beroepenveld. Kortom, Marjolein is een ware aanjager van duurzaamheid binnen het onderwijs en daarbuiten. Met haar enthousiasme, kennis en daadkracht verdient zij zonder twijfel de titel Duurzame Docent.
2. Hoe betrekt de docent leerlingen en studenten actief bij duurzaam onderwijs?
Elk jaar wordt een organisatie en accountantskantoor uitgenodigd die bezig is met duurzaamheid om de studenten zo mee te nemen in de werkzaamheden die verricht worden en dat zij eventueel zou kunnen verrichten. Bovendien werken de studenten aan een interactieve opdracht met deze organisaties zodat het niet alleen zenden is. Door altijd actieve en creatieve werkvormen te bedenken zorgt Marjolein altijd voor betrokkenheid van de studenten bij het onderwerp. Zo heeft ze er mede toe bijgedragen dat duurzaamheid nu ook een thema is bij het afstuderen van onze studenten. De studenten schrijven een position paper over de rol van duurzaamheid binnen de accountancy.
3. Hoe helpt de docent leerlingen en studenten om zelf duurzame keuzes te maken en actie te ondernemen (handelingsperspectief)?
Marjolein zet studenten echt tot actie aan. Ze laat studenten een ecologische footprint uitrekenen en laat hen bedenken hoe ze deze kunnen reduceren. Tijdens de demo's van jaar 1-studenten komt Marjolein altijd met interessante feedback op de ideeën die de studenten hebben bedacht in het kader van het beroepsvraagstuk en daarbij probeert ze altijd een koppeling te maken met duurzaamheid in de persoonlijke sfeer. Daarnaast talks Marjolein the talk. Ze neemt zelf eigen beslissingen om duurzamer te leven. Zo heeft ze in de afgelopen 2 jaar alleen maar tweedehands kleding gekocht. Dit maakt zij ook bespreekbaar, zodat zowel studenten als docenten kunnen nadenken hoe zij duurzaam kunnen handelen en welke keuzes ze kunnen maken.
4. Hoe inspireert de docent anderen binnen én buiten de school om actief mee te doen aan de verduurzaming van het onderwijs?
Binnen de organisatie inspireert ze ons door inspirerende interactieve werkvormen te creëren.De INTEGRES lesmateriaal die ontwikkeld is voor docenten, studenten en financials heeft ze veel creatieve ideeën over hoe we taaie stof leuk kunnen maken, zodat onze doelgroep hiermee aan de slag kan gaan. Door constante aandacht voor het thema te vragen zorgt Marjolein er voor dat docenten, zonder aanmoediging van Marjolein, zelf het thema duurzaamheid opnemen in de lessen, workshops en ontwikkeling van het curriculum. Dit zie je terug in alle jaren van de opleiding. Ook spoort ze collega's aan door op teamdagen in samenwerking met onze Green Office middels gamification na te denken over thema's rondom duurzaamheid. Ook geeft ze input voor de docenten Persoonlijk Leiderschap voor invulling van hun lessen.
Marjolein heeft lessen duurzaamheid verzorgd namens Avans voor onze werkveldpartners om het onderwerp duurzaamheid ook buiten Avans te verspreiden. Daarnaast ontwikkelt zij keuzemodules over dit onderwerp die worden aangeboden aan studenten buiten onze eigen academie.
5. Met wie werkt de docent buiten de school samen?
- Buurtbewoners - Ouders van leerlingen - Lokale bedrijven
Voor de verschillende modules of beroepsvraagstukken binnen de opleiding Accountancy werkt ze met verschillende bedrijven om de praktijkvraagstukken in het onderwijs te brengen. Ze inspireert hiermee ook de accountantskantoren waar wij als opleiding veel mee samenwerken en neemt bijvoorbeeld integrated reporting op in de modules die we studenten bieden. Verder zoekt ze de verbinding met andere hogescholen zowel in Nederland als buitenland (Belgie) om samen projecten op te pakken.
Marjolein gaat met veel mensen in gesprek over het onderwerp duurzaamheid, tijdens buurtborrels of op het schoolplein. Marjolein zal niet zomaar op de voorgrond treden, maar toch weet iedereen in haar omgeving dat ze duurzamheid een warm hart toedraagt.
6. Vertel waarom je deze docent waardeert en hoe deze docent jou inspireert in het verduurzamen van het onderwijs.
Juist omdat Marjolein bescheiden is verdient ze een nominatie. Ondanks dat ze niet per se in de schijnwerpers wil staan weet iedereen wie Marjolein is en dat zij degene is die je moet aanspreken als je iets wil weten over het onderwerp duurzaamheid. Ze weet mensen echt te inspireren en enthousiast te maken op een creatieve manier. Ook leeft ze duidelijk en open naar de principes die ze zelf uitdraagt.
Duurzaamheid is meer dan milieu, Marjolein laat zien dat ook het thuis laten voelen van studenten in de klas belangrijk is. Zich gehoord voelen, zichzelf zien ontwikkelen en dit bevestigd krijgen van de docent. Hier is Marjolein heel goed in. Marjolein 'ademt' aandacht voor alle aspecten van dit thema.