1. Hoe maakt de docent het onderwijs en daarmee de wereld duurzamer?
Karen zorgt dat er een leerlijn is van de SDG's en IDG's. Ze maakt schema's over de jaren heen. Ze spreekt met docenten af welke SDG en IDG aan welke module gekoppeld wordt. Ze gebruikt diverse didactische activerende werkvormen om dit duidelijk te maken aan studenten, ze probeert uit het oordelende te blijven. Ze volgt scholingen en workshops zodat ze op de hoogte is van de nieuwe ontwikkelingen. Zo stuurt ze ons allerlei inspiratie vanaf de IDG summit in Stockholm. Maar alleen informatie die ook inzetbaar is in ons onderwijs. Ze zorgt ervoor dat ons docententeam, maar ook andere opleidingen hiervan profiteren. Karen gebruikt haar ervaringen uit de Filipijnen en jaar werk met de VN als inspiratiebron voor haar lessen die vanuit haar hart komen. Terwijl ze hier zeer bescheiden bij blijft, een stille kracht, met heel veel kennis.
2. Hoe betrekt de docent leerlingen en studenten actief bij duurzaam onderwijs?
Karen draagt bij aan de diversiteit van didactische werkvormen in ons studieprogramma door experts uit te nodigen, zoals Moniek Hegger voor de SDG-game en Suzanne Nederlof voor Nonviolent Communication. Ze overlegt met mij wat er bij CSRD ter sprake komt en hoe ze 'sustainability in the business plan' hier goed bij aankan laten sluiten. Ze gaat mee naar Blue City en nodigt andere duurzame gastsprekers uit. Door haar werkvormen merken studenten soms pas later dat duurzaamheid (het woord dat soms weerstand oproept) key is.
3. Hoe helpt de docent leerlingen en studenten om zelf duurzame keuzes te maken en actie te ondernemen (handelingsperspectief)?
Karen geeft aan welke keuzes ze zelf maakt in het dagelijks leven. En dat dat soms lastig is. Vanuit haar cultuur kook je volle pannen voor de hele buurt, terwijl in NL een afgemeten hoeveelheid gekookt wordt tegen voedselverspilling. Ze geeft tips voor apps aan studenten en collega's, zoals de Good on You app. Laat zien dat met de trein reizen of lokaal op vakantie gaan ook genieten is. Ze laat zien dat een grote handdruk en de invloed die je in je carrière hebt nog veel meer impact kan hebben dan je eigen voetafdruk te verkleinen.
4. Hoe inspireert de docent anderen binnen én buiten de school om actief mee te doen aan de verduurzaming van het onderwijs?
Karen is te bescheiden om haar methoden te delen. Pas als je samen met haar les geeft of een project doet kom je erachter welke bak aan kennis en ervaring ze heeft en welke werkvormen ze toepast. Wel stimuleert ze collega's die er open voor staan en wijst ze ons op workshops of lezingen om te volgen.
5. Met wie werkt de docent buiten de school samen?
Karen werkt samen met collega's van andere scholen in binnen en buitenland, zoals het netwerk van de escp business school (docenten, bedrijven en de VN). Karen is te bescheiden om het netwerk groots in de publiciteit te zetten, maar werkt vooral gewoon zelf heel goed. Onder de radar, met impact op de studenten en collega's die haar een kans geven.
6. Vertel waarom je deze docent waardeert en hoe deze docent jou inspireert in het verduurzamen van het onderwijs.
Ik vind Karen inspirerend omdat ze niet opschept, omdat ze duurzame beslissingen gewoon normaal vindt, omdat ze anderen in hun waarde laat, omdat ze leergierig is, omdat ze mij ondersteund in het idee dat de nieuwe economie aanstaande is. Ze geeft vertrouwen, aan mij, aan het team, aan de studenten .