duurzame docent home

  • Onderwijstype: Hoger onderwijs
  • School: Zuyd Hogeschool
  • Jaar van aanmelding: 2022

Laurien is werkzaam bij de academie Facility Management. Binnen deze academie heeft zij een minor Circulaire Economie ontwikkeld waarin studenten voor bedrijven circulaire business initiatieven verkennen. Daarnaast is Laurien vanuit haar intrinsieke motivatie en vanuit de master Circulaire Economie, die ze recentelijk cumlaude afronde, een prominent lid van de Green Office (het greenteam) van Zuyd Hogeschool. Laurien heeft het een prominente rol gespeeld bij het opstellen en goedkeuren door het CvB van Zuyd Hogeschool van de duurzaamheidsambities.

Criterium 1: Laurien betrekt studenten, daagt studenten uit en biedt studenten een veilige omgeving in brede zin, maar ook specifiek in haar activiteiten met betrekking tot duurzaamheid. Of het nu gaat om de minor Circulaire Economie, de Green Office of de landelijke Hackaton Circulaire Economie. Daarnaast betrekt Laurien studenten bij het in kaart brengen van de duurzaamheidscompetenties waar ze behoefte aan hebben.

Criterium 2: Laurien werkt samen met studenten onder andere binnen de minor Circulaire Economie en de landelijke Hackaton Circulaire Economie aan het oplossen van duurzame maatschappelijke uitdagingen. Vanuit de Green Office betrekt ze studenten bij het transformeren van Zuyd Hogeschool naar een organisatie die middels een duurzame bedrijfsvoering het goede voorbeeld geeft.

Criterium 3: Laurien betrekt continu de juiste stakeholders bij haar duurzaamheidsactiviteiten om zo te komen tot breed gedragen ideeën voor duurzaamheid. Ze brengt hiervoor mensen van in de top van de organisatie tot op de werkvloer bij elkaar. Ze organiseert hiervoor workshops, design thinking sessies.

Criterium 4: Laurien ademt en leeft duurzaamheid. Ze geeft zelf het goede voorbeeld in haar dagelijks leven. Ze neemt in haar vrije tijd deel aan activiteiten zoals de Maas cleanup dagen en verbouwt haar eigen voedsel in haar eigen groententuin. Binnen haar werk is ze vanuit onderwijs en vanuit haar lidmaatschap van de Green Office voortdurend bezig met het zoeken van oplossingen van maatschappelijke duurzaamheidsvraagstukken, zowel intern als extern. Door haar passie voor duurzaamheid en haar duurzame leefstijl vormt ze een voorbeeld en inspiratie voor haar collega's en studenten.

Criterium 5: Door haar creatieve en vernieuwende manier van denken wordt Laurien betrokken bij de landelijke hackaton Circulaire Economie en bij aanbestedingen voor een nieuw cateringconcept, afvalverwerkingsconcept, vervoersplan, enz. Haar rol in deze activiteiten is het meedenken over duurzaamheid zowel intern als extern.

Criterium 6: Systeemdenken is een van de pijlers die Laurien hanteert om aan studenten en iedereen die het maar horen wil uit te dragen hoe belangrijk de brede benadering van het begrip duurzaamheid is en dat juist daarom ook een samenhangende, integrale aanpak van vraagstukken een must is. Laurien betrekt de 17 SDG's in de volle breedte en ziet planet, people and profit ook als 1 systeem vol wederzijdse afhankelijkheden.

Criterium 7: Laurien werkt via de minor Circulaire Economie en de landelijke hackaton Circulaire Economie continu voor externe opdrachtgevers een maatschappelijk relevante duurzaamheidsthema's. Daarnaast wisselt ze kennis uit met externe partijen om ervaringen van andere instellingen naar binnen te halen voor de verduurzaming van Zuyd Hogeschool als onderwijsinstelling of net kennis te delen voor de verduurzaming van externe instellingen. De naam Laurien Kok is zowel intern als extern dan ook zeker geen onbekende meer als het gaat om duurzaamheid.