1. Hoe maakt de docent het onderwijs en daarmee de wereld duurzamer?
Petra heeft in drie jaar de opleiding International Event and Marketing studies ( Engelstalig) opnieuw vormgegeven. Hierbij heeft zij 'leren in de praktijk' écht centraal gezet door iedere week de studenten mee te nemen naar Events. Deze activiteiten zijn onder gebracht in het Event-café. Ieder Event dat wordt bezocht moet uitleg/inkijk geven hoe de organisator omgaat met Duurzaamheid. Waarom vinden de organisatoren dit belangrijk? Hoe kijkt hun publiek hierna? Hoe spelen zij hier op in? Welke dilemma’s komen zij tegen? Daarbij worden er ook door verschillende bedrijven en partijen binnen de evenementenbranche gastlessen gegeven en fieldtrips georganiseerd waarin Duurzaamheid centraal staat. Op deze wijze laat zij aan de studenten zien hoe belangrijk het is om goed na te denken over duurzaamheid in relatie tot de impact van een event op de omgeving. De ervaringen van het bedrijfsleven wekelijks in beeld gebracht en vooral in leerjaar 2 toegepast op met name dit onderwerp. Wij bezoeken bijvoorbeeld jaarlijks de www.impactfair.nl Voorbeeld van enkele partners hierbij zijn de duurzaamheids manager van Mojo ( Kees Lamers), ADE/DGTL/Awakenings Emily Denissen, Eco Giving, Jaarbeurs Utrecht, Sencity, Mensa Mensa, Blue City, New Futures Lab, Rotterdam Festivals en RDM Rotterdam en vele anderen.
2. Hoe betrekt de docent leerlingen en studenten actief bij duurzaam onderwijs?
Zie ook in het antwoord van vraag 1 "Event-cafe" en SLB-lessen (vraag 3) Petra haar ambitie stopt niet bij enkel de opleiding IEMS. Als het aan haar ligt worden alle studenten van MBO opleidingen geschoold in het onderwerp duurzaamheid en de impact op de (eigen)wereld. Haar effort stopt niet bij de eigen opleiding. Dit jaar heeft zij haar expertise ingezet om samen met collega Souhaila Chrafih en het bedrijf Concept 24 voor de opleiding IBS een aparte Duurzaamheid module te ontwikkelen. Deze module is toegankelijk voor alle docenten en studenten van Albeda en daarbuiten. Zowel nationaal als internationaal. Het lesmateriaal wordt in een “open source” systeem aangeboden, en kunnen worden aangevuld door partnerscholen. Dit wordt in het Engels aangeboden en om zowel binnen als buiten Nederland in te zetten.
Themes – Businessbase Online (Sustainability Competences | GreenComp
Eventcafe en Keuzedeel mbo: Duurzaamheid
Binnen deze module gaan studenten opdracht gestuurd reflecteren op hun eigen handelen binnen het duurzaamheidskader maar gaan zij ook oplossingsgericht te werk (bijvoorbeeld merchandise in een relatiegeschenk, of een incentive als een ski reis hoe maak je deze duurzamer?) Maar ook beroeps specifieke vraagstukken waarbij partners uit t beroepenveld vaak als gastspreker aansluiten. Albeda-breed bezoekt zij alle Duurzaamheid cafés om collega’s te blijven inspireren en om van elkaar te leren. Daarnaast zoekt zij actief de samenwerking met overige collega’s om gezamenlijk projecten op Duurzaamheidsgebied aan te vliegen. Zo heeft zij vorig jaar een jaarlijks terugkerende Event; “ Greengala” Green Gala (@greengalanl) • Instagram-foto's en -video's georganiseerd ism Horeca en Mode. Een event voor Alumni’s georganiseerd door Event-studenten, waarbij gastsprekers/experts op Duurzaamheidsgebied, de alumni’s inspireren. Op 21 april 2023 wonnen studenten van International Event and Marketing Studies (IEMS) van Albeda de eerste prijs tijdens de EPAS Juniordag op het Koning Willem I College, waar ze hun innovatieve duurzame voorstel voor watertappunten en herbruikbare flessen pitchten. Dit jaar werken studenten aan het matchmaking event van de Rotterdamse uitdaging, organiseren College Tour een event voor CEO studenten over maatschappelijke en jongeren problematiek binnen een grootstedelijke omgeving. Win-win is het devies. Een ander project dat door Petra is geïnitieerd, is om alle relatiegeschenken en kerstpakketten die Albeda uitgeeft, onder de Duurzaamheidsloep te leggen. In samenwerking met ‘Eco Giving’.
3. Hoe helpt de docent leerlingen en studenten om zelf duurzame keuzes te maken en actie te ondernemen (handelingsperspectief)?
Bij alle projecten, challenges, examens die door Petra worden afgenomen staat Duurzaamheid centraal. Op deze wijze maakt zij studenten bewust dat Duurzaamheid in de breedste zin van het woord (alle 17 sdg’s) dagelijks invloed hebben op events maar ook op het persoonlijke leven van de studenten. Tijdens de SLB-lessen staan de 17 sdg’s in relatie tot de student zelf centraal. Petra laat de student nadenken hoe de 17 sdg’s hun leven beïnvloed? En wat kunnen zij doen om de wereld een beetje beter te maken? Studenten wordt bijvoorbeeld gevraagd om Events te organiseren die iets bijdrage aan meer Duurzame wereld. Zo worden ook de inkomsten van bijvoorbeeld het Valentijn evenement altijd gedoneerd aan een goed doel. Afgelopen edities waren dat Free a Girl, Stem zonder gezicht en Dutch Down Support Foundation. Bij haar lesgeven staat duurzaamheid en terug geven aan een ander altijd centraal.
4. Hoe inspireert de docent anderen binnen én buiten de school om actief mee te doen aan de verduurzaming van het onderwijs?
Duurzaamheid staat centraal binnen het evenementenonderwijs van Albeda. Petra maakt dit concreet door gastlessen van diverse bedrijven en partijen uit de evenementenbranche. Deze gastlessen bieden studenten niet alleen vakinhoudelijke kennis, maar inspireren hen ook om duurzaamheid als een integraal onderdeel van hun toekomstige werkpraktijk te zien. Petra zet zich breed in voor duurzame initiatieven, waarbij actieve deelname aan Duurzaamheidscafés een cruciale rol speelt. Dit biedt collega’s de kans om elkaar te inspireren, kennis te delen en gezamenlijk innovatieve projecten te ontwikkelen. Een van de succesvolle initiatieven is het jaarlijks terugkerende "Greengala", georganiseerd in samenwerking met de opleidingen Horeca en Mode. Dit evenement, dat speciaal voor alumni wordt georganiseerd door studenten van de opleiding Event, biedt een platform waar experts en gastsprekers alumni inspireren op het gebied van duurzaamheid. Dit creëert een wederzijds verrijkende ervaring waarin kennis en netwerkvorming worden gestimuleerd. Daarnaast neemt Petra het voortouw om met concrete stappen duurzaamheid in de dagelijkse praktijk te integreren. Zo is een initiatief gestart om alle relatiegeschenken en kerstpakketten onder de ‘duurzaamheidsloep’ te leggen, om hiermee een voorbeeldrol te vervullen binnen de organisatie. Goed voorbeeld doet immers goed volgen.
5. Met wie werkt de docent buiten de school samen?
- Goede doelen - Lokale bedrijven
Petra neemt het voortouw om met concrete stappen duurzaamheid in de dagelijkse praktijk te integreren. Zo is een initiatief gestart om alle relatiegeschenken en kerstpakketten onder de ‘duurzaamheidsloep’ te leggen, om hiermee een voorbeeldrol te vervullen binnen de organisatie. Goed voorbeeld doet immers goed volgen. Door haar initiatief samen te gaan werken met Bildung Better Futures https://www.instagram.com/bildung_climate_school?igsh=MWdsMXE5MGpldjY4
krijgt Albeda toegang tot extra expertise, waardoor duurzame en innovatieve ontwikkelingen binnen het onderwijs verder worden versterkt. Bildung Better Futures, onder leiding van Ginie Servant-Miklos, brengt MBO-, HBO- en universitaire studenten samen rond duurzaamheidsvraagstukken. In deze pilot werkten IEMS- en fashion studenten aan innovatieve oplossingen en kennisdeling. Petra was een van de begeleiders. Ook eigen kennis in de summerschool olv Ginie voor deelnemende partijen was hierbij relevant. Dit draagt bij aan de kennis en vormgeving van milieubewuste evenementen en marketingstrategieën binnen de opleiding International Event and Marketing Studies. Een ander hoogtepunt is haar initiatief voor een succesvolle aanvraag van de Erasmus+ subsidie (K210). Dankzij deze subsidie wordt niet alleen het internationale karakter van de opleiding versterkt, maar kunnen studenten zich actief verdiepen in de Sustainable Development Goals (SDG’s). Door internationale uitwisselingsprogramma’s met scholen uit Finland en Spanje en Engeland worden studenten uitgedaagd om duurzaamheid vanuit verschillende culturele perspectieven te verkennen en toe te passen in hun studieomgeving. GreenVET Comp – gebaseerd op het framework Greencomp is een programma opgezet door betrokken landen en heeft de intentie en ambitie deze jaarlijks voort te zetten en uit te breiden. Zo leren studenten niet alleen over duurzaamheid, maar ook hoe andere landen dit integreren binnen het onderwijs. Het bedrijfsleven wordt intens betrokken bij dit programma. Zo informeren en inspireren ze elkaar. Daarnaast krijgen IEMS studenten de kans om een internationaal duurzaam event in Malaga te organiseren tijdens de uitwisselingsweek aldaar, dit jaar is dat een “sustain the fashion” modeshow met diverse duurzame componenten. Het evenement wordt via de socials ook gestreamd (https://www.instagram.com/greenvetcomp?igsh=emVrb293bTRicGk0&utm_source=qr
en er wordt actief deelgenomen wordt door studenten uit eigen landen (bij Albeda ism de fashion opleiding) . De boodschap gaat hiermee viral om een zo groot mogelijk bereik te hebben. De lesprogramma’s en contacten van deelnemende bedrijven worden onderling gedeeld. (Zie eerder het open source programma business base).
6. Vertel waarom je deze docent waardeert en hoe deze docent jou inspireert in het verduurzamen van het onderwijs.
Petra Kroon is een docent die niet alleen lesgeeft in Duurzaamheid, maar een permanent bewustzijn wil creëren bij studenten en collega’s. Zij ziet Duurzaamheid niet als een eenmalige module maar als een rode draad door de opleiding en het leven van de studenten. Zij weet de SDG’S structureel door het curriculum te leggen én met haar enthousiasme en kennis ervoor te zorgen dat studenten en collega’s enthousiast worden over het onderwerp. Door haar inspirerende en vasthoudende aanpak maakt zij een blijvende impact op haar studenten en collega’s. Haar sterke communicatieve vaardigheden en tomeloze ambitie maken dat zij studenten, collega's en het bedrijfsleven kan meenemen in haar visie op onderwijs waarin Duurzaamheid (de sdg-goals) een belangrijke rode draad is. Hiermee is zij en de opleiding een voorbeeld en inspiratie voor andere collega's en opleidingen. Haar kracht is duurzaamheid toegankelijk en interessant te maken voor de studenten, dit doet zij door het te koppelen aan hun belevingswereld en ook met thema’s te komen die nu actueel zijn. Daarnaast zorgt zij dat de lesstof niet alleen platte stof is maar maakt ze het tot leven door de verschillende projecten waarbij studenten er zelf mee aan de slag kunnen en het ervaren, door gastlessen waarbij mensen waar de student naar opkijkt het verhaal komt vertellen, en door fieldtrips het ook in de echte wereld te zien. Hier steekt zij veel tijd en energie in en hierdoor is zij een inspiratiebron zowel voor de studenten als voor haar collega’s. Omdat zij hiermee wel echt impact maakt.