Banner DDV24 2 2

  • Onderwijstype: MBO
  • School: ROC Albeda
  • Jaar van aanmelding: 2025

1. Hoe maakt de docent het onderwijs en daarmee de wereld duurzamer?

Yorrit Luijckx, docent burgerschap bij het Albeda College Economie en Ondernemen (CEO), heeft in de afgelopen twee jaar in samenwerking met Masterpeace Nederland de Module van de Toekomst ontwikkeld en in een pilot binnen de burgerschapslessen CEO in het afgelopen schooljaar samen met zijn collega's en studenten door ontwikkeld. De ontwikkeling van de module is een gezamenlijk proces: studenten worden actief betrokken via enquêtes en focusgroepen, zodat hun eigen thema’s terugkomen in de lesstof. Collega-docenten worden medeontwerpers, waardoor de Module voor de Toekomst een leerplek is voor zowel studenten als docenten. Hoewel het aanpassen van lesprogramma’s binnen het mbo uitdagend is vanwege de strak omlijnde kwalificatiedossiers, ziet Yorrit dat de tijdgeest en toenemende aandacht voor duurzaamheid in zijn voordeel werken.

2. Hoe betrekt de docent leerlingen en studenten actief bij duurzaam onderwijs?

In het mbo-onderwijs heerst nog vaak één dominant economisch denkmodel, maar docent burgerschap en duurzaamheid Yorrit Luijckx laat zien dat het anders kan. Met zijn “Module voor de Toekomst” bij Albeda in Rotterdam brengt hij duurzaamheid en economische visies tot leven. Deze vernieuwende lesmethode leert mbo-studenten niet alleen te kijken naar verschillende perspectieven, maar ook hoe ze die in hun eigen dagelijks leven kunnen toepassen. Luijckx’ aanpak is erop gericht om duurzaamheid menselijk, tastbaar en relevant te maken. Hij begrijpt dat thema’s als klimaatverandering voor veel studenten nog ver weg lijken: zij maken zich juist druk om huisvesting, gezin en carrière. Door zijn studenten mee te nemen naar lokale bedrijven en organisaties – van bekende merken als Adidas tot kleinere ondernemingen in de buurt – wordt duidelijk hoe duurzaamheid in de praktijk werkt. Zo ontstaan inspirerende, kritische gesprekken en zien studenten ineens hun eigen rol in een duurzame toekomst. Het resultaat? Studenten die niet alleen leren over duurzaamheid, maar ook écht begrijpen hoe zij daar zelf aan kunnen bijdragen. In plaats van passief te luisteren, worden zij uitgedaagd in ‘echte’ situaties en projecten. Dat motiveert en zet hen in beweging, met als gevolg: enthousiaste, toekomstgerichte professionals die klaarstaan om onze samenleving écht duurzamer te maken.

3. Hoe helpt de docent leerlingen en studenten om zelf duurzame keuzes te maken en actie te ondernemen (handelingsperspectief)?

Luijckx’ aanpak komt voort uit zijn ervaring dat veel studenten duurzaamheid als een abstract, ver-van-hun-bed-thema ervaren. Hun zorgen gaan eerder over praktische zaken zoals huisvesting of de opvoeding van hun kinderen. Om de kloof tussen die dagelijkse realiteit en grootse begrippen als klimaatverandering te overbruggen, neemt hij zijn studenten regelmatig mee naar bedrijven en organisaties in de buurt. Bijvoorbeeld een bezoek aan Adidas leidt tot kritische gesprekken over de werkelijke duurzaamheid van zo’n groot merk en de mogelijke rol die studenten daar zelf zouden kunnen spelen. Ook de samenwerking met lokale ondernemingen helpt om duurzaamheid tastbaar te maken. Wanneer studenten betrokken zijn bij ‘echte’ situaties en projecten, zien zij direct meerwaarde en gaan zij enthousiast aan de slag. Het begrip “toekomstbestendigheid” heeft bij Luijckx de voorkeur boven “duurzaamheid” omdat het voor iedereen herkenbaarder is: iedereen wil immers een goede toekomst. In gesprekken met studenten blijkt dat waardering, goede relaties en gezondheid voor hen belangrijker zijn dan geld. Dit staat haaks op de vaak eenzijdige nadruk op financieel gewin die zij vanuit eerdere opleidingen hebben meegekregen. In de Module voor de Toekomst leren studenten daarom ook over alternatieve economische visies, zoals de donuteconomie. Door de donut op de grond te tekenen en met elkaar in discussie te gaan, leren zij kritisch na te denken en de theorie naar hun eigen context te vertalen. Ook systeemdenken en vormen van bedrijfseigendom zoals ‘steward ownership’ aan bod. De ontwikkeling van de module is een gezamenlijk proces: studenten worden actief betrokken via enquêtes en focusgroepen, zodat hun eigen thema’s terugkomen in de lesstof.

4. Hoe inspireert de docent anderen binnen én buiten de school om actief mee te doen aan de verduurzaming van het onderwijs?

De Module van de Toekomst is een lesprogramma van 10 weken, ontworpen door Albeda in samenwerking met Masterpeace. Het doel van de module is om duurzaamheid structureel te inbedden in het onderwijsprogramma, als basisvorming voor eerstejaarsstudenten. Met de module bereiden we studenten voor op de nieuwe economie en samenleving van permanente verandering. Multidisciplinair samenwerken, het ontdekken van talenten en nieuw economisch denken staan hierbij centraal. Daarnaast spelen innovatie en inspiratie een belangrijke rol. Studenten maken in de module kennis met voorlopers en worden uitgedaagd mee te denken met organisaties die nog niet weten hoe ze de omslag gaan maken.

5. Met wie werkt de docent buiten de school samen?

- Burgerinitiatieven - Goede doelen - Lokale bedrijven

De Module van de Toekomst is in samenwerking met MasterPeace Nederland ontwikkeld In de Module van de Toekomst draait alles om inspiratie en innovatie. Studenten maken kennis met voorlopers op het gebied van duurzaamheid en werken aan echte vraagstukken. Zo gaan zij in multidisciplinaire teams aan de slag met organisaties die de eerste stappen willen zetten in de duurzaamheidstransitie. Deze praktijkgerichte aanpak maakt de module niet alleen leerzaam, maar ook uitdagend en relevant. Studenten als Co-Creators van de Module Wij geloven dat leren niet alleen plaatsvindt in de klas, maar ook in de praktijk. Daarom worden studenten zelf betrokken als co-creators van de module. Zij denken mee, geven feedback en dragen actief bij aan de inhoud. Op deze manier wordt de module niet alleen beter afgestemd op hun leerbehoeften, maar ontwikkelen studenten ook essentiële vaardigheden zoals samenwerken, probleemoplossend denken en creativiteit. Er wordt samengewerkt met o.a. Adidas, Rabobank, Feyenoor Foundation, Lebkov en Nike, WEAR, Avans Hogeschool, Verstegen Specerijen, Blue City, Trive, SoCo roasters etc.

6. Vertel waarom je deze docent waardeert en hoe deze docent jou inspireert in het verduurzamen van het onderwijs.

Het meest inspirerende aan Yorrits aanpak is dat zijn innovatieve “Module van de Toekomst” studenten niet alleen uitnodigt om kennis te maken met nieuwe, alternatieve vormen van economisch denken, maar deze ook volledig integreert in hun leertraject. Dankzij deze verankering in hun kwalificatiedossiers wordt dit vernieuwende perspectief een vanzelfsprekend onderdeel van hun professionalisering. Daarnaast is de module flexibel en schaalbaar, waardoor deze niet beperkt blijft tot één economische opleiding of één instelling. Dit toekomstbestendige ontwerp toont Yorrits visie: hij houdt rekening met groei en doorontwikkeling, zowel binnen als buiten Albeda. Zo wordt het bereik van zijn inspirerende aanpak voortdurend vergroot. Maar Yorrits invloed reikt verder dan zijn eigen vakgebied en de module. Als actieve aanjager binnen het Albeda-programma voor duurzaamheid zet hij zich met passie en overtuiging in om een brede beweging op gang te brengen. Medewerkers én studenten ervaren direct hoe zij met duurzaamheid aan de slag kunnen, binnen de gehele organisatie én daarbuiten. Het resultaat? Een aanstekelijke, positieve impuls richting een duurzame en veerkrachtige toekomst, voor de hele organisatie!