Banner DDV24 2 2

  • Onderwijstype: MBO
  • School: Alfa-college
  • Jaar van aanmelding: 2024

1. Typeer de docent in de duurzame impact die hij/zij/hen maakt.

Judith is ons boegbeeld duurzaamheid voor het creatieve cluster van het Alfa-college in Groningen. Ze weet al jaren op een heel aanstekelijke manier duurzaamheid als ‘unique selling point’ aan de opleidingen te verbinden. Dit doet ze niet alleen binnen haar eigen opleiding (interieur), maar ook locatie-breed en regio-breed voor het hele creatieve segment. Zo neemt ze het initiatief om de Week van de circulaire economie vorm te geven: samen met SDG House Groningen maar ook door op de vier Groningse Alfa-locaties docenten, studenten en medewerkers te motiveren om mee te doen. Ze maakt duurzaamheid zichtbaar op onze locatie door middel van een fabelachtige expositie in de hal die ze elke maand opnieuw inricht. Hierdoor gaan gesprekken in de wandelgangen altijd opnieuw weer over duurzaamheid, circulariteit en alles wat daarbij komt kijken. Zo verveelt het onderwerp nooit! Ook nodigt ze docenten- en studententeams van alle opleidingen (Alfa-college breed) uit op het inspirerende en boeiende Suikerterrein (creatieve broedplaats aan de rand van de stad). Hier verzorgt ze workshops waarbij gewerkt wordt met natuurlijke materialen en restproducten waarbij veel aandacht is voor de herkomst van materialen. Hierdoor staan docenten en studenten stil bij hun eigen opleiding en de materialen die zij gebruiken (denk aan teams zoals hout & meubel, bouwkunde en de zorg) en ontstaan er als vanzelf nieuwe ideeën over hoe hun eigen opleiding meer duurzaam en circulair gemaakt kan worden. Maar niet alleen docenten en studenten; ook medewerkers van bijvoorbeeld de kantine nodigt ze uit want als je een cultuurverandering wilt op school moet je álle medewerkers daarin goed meenemen vindt Judith. Iedereen hoort erbij! Last but not least: voorafgaande aan een workshop of evenement bakt ze 's avonds nog even uit eigen boomgaard een appeltaart om het persoonlijk te maken. Waar ze alle energie vandaan haalt weten wij ook niet ????

2. Hoe betrekt de docent leerlingen/studenten in het samenstellen van duurzaamonderwijs?

Judith is een netwerker en werkt altijd samen met anderen. Ze heeft ontzettend veel kracht en energie om die verbinding voor elkaar te krijgen. Judith is een doener, ze steekt de handen meteen uit de mouwen, denkt altijd in oplossingen en dat werkt heel aanstekelijk. Zie je geen kansen meer, zit je vast, heb je een probleem? Bel Judith en zij bedenkt meteen 5 nieuwe wegen om in te slaan waar je nog nooit aan had gedacht! Judith plaats de studenten altijd op nummer 1. Zij zet zich in voor duurzaamheid om het verschil te maken voor de student en om nieuwe generaties kennis en vaardigheden mee te geven voor een duurzame en circulaire samenleving. Bij elk project ziet Judith kansen om studenten erbij te betrekken en zoekt zij contact met bedrijven of organisaties om onze studenten mee te laten draaien. Zo hebben studenten voor de regionale zender Oogtv een make-over programma gedaan met circulaire materialen en producten: https://www.youtube.com/watch?v=XOvv31jFZa0 Ook mixt Judith groepen studenten, zodat ze van elkaar kunnen leren. https://www.youtube.com/watch?v=X9Ea598Ohp4

3. Hoe biedt de docent handelingsperspectief aan leerlingen/studenten?

Judith maakt duurzaamheid concreet en zichtbaar zodat het geen onbeduidend begrip meer is voor onze studenten. Ze laat het zien in een pop-up store op (onderwijs)evenementen voor studenten en op locatiedagen waar ze zowel demonstraties geeft als duurzame producten verkoopt voor het goede doel. Daarnaast laat ze tijdens evenementen zien hoe je heel eenvoudig nieuwe producten maakt van circulaire materialen en afvalstromen. Het is helemaal niet moeilijk! Ze creëert hiermee een ‘Ooooh werkt dat zo’ moment waardoor docenten en studenten anders gaan nadenken over producten en afvalstromen. Via en tijdens het maakproces vertelt ze het verhaal. Daarnaast betrekt ze bedrijven, gemeente en ook inwoners van de stad bij onze studenten en ons onderwijs met een praktijkopdracht rondom duurzaamheid of circulariteit om zo het ‘keten-denken’ en ‘keten-samenwerking’ makkelijk te maken en te stimuleren.

4. Hoe krijgt de docent anderen binnen de school mee in duurzame ontwikkeling?

Judith is een meester in aansluiten bij wat docenten al doen met hun studenten. Ze gaat onbevangen en spontaan in gesprek om te kijken hoe ze de teams juist kan ondersteunen in plaats van dat teams denken ‘dat ze weer wat met duurzaamheid moeten’. Judith maakt duurzaamheid in je onderwijs leuk en boeiend! Dit doet ze bijvoorbeeld door docenten een makkelijk challenge-instap model voor de Week van de circulaire economie te bieden zodat ze alleen nog maar hun studenten hierin mee te hoeven nemen, de rest wordt geregeld. Judith weet zelf als docent dat de planning altijd vol zit en docenten altijd heel druk zijn. Daarom zoekt ze steeds weer opnieuw naar laagdrempelige manieren en creatieve oplossingen om docenten en studenten aan te sluiten. Als koploper snapt ze door en door dat docenten een thema als duurzaamheid als “iets erbij’ beschouwen en daarom zoekt ze altijd naar de vertaalslag om drempels weg te nemen.

5. Op welke manier is de docent een inspiratie voor (beginnend) docenten, leerlingen, studenten, collega’s en de omgeving buiten de school?

Judith draagt duurzaamheid uit op allerlei manieren en enthousiasmeert studenten en collega’s om ook duurzaam te denken en te doen. Zo zet zij bij de trap op de Admiraal de Ruyterlaan een ruilrek neer zodat studenten en collega’s kleding kunnen ruilen in plaats van dat ze nieuwe kleding kopen. Ze maakt het makkelijk om ‘mee te doen’ voor iedereen.. Judith maakt samen met studenten van entree en van fashion laptophoezen van reststoffen en bijvoorbeeld oude banners. Deze worden weer verkocht in de duurzame pop-up stores die Judith bij elk onderwijsevenement neerzet. De opbrengst wordt altijd geschonken aan een goed doel waar op dat moment veel aandacht voor is. Zo verbindt ze eigen lokale initiatieven aan de grotere vraagstukken in de wereld.

6. Wat maakt de docent een vernieuwer in denken en doen? Brengt de docent bijvoorbeeld nog niet eerder uitgevoerde ideeën naar voren, zorgt voor vernieuwing van denkpatronen over afval, voeding, schoolgebouw, lesprogramma enz.

Judith heeft zich jarenlang hard gemaakt voor een circulaire textielhub. Een broedplaats waar onderwijs, ondernemers, ontwerpers, makers, creatievelingen en gemeente samen de lokale textielketen sluitend willen maken: van afvalproduct naar grondstof om vervolgens onze eigen Groningse stoffen te produceren en hier bijvoorbeeld oude meubels mee te stofferen. Voor onze modeopleidingen die nu nog veelal gericht zijn op ‘fast fashion’ is zo'n hub ontzettend belangrijk; hier zien ze in levende lijve hoe de textiele keten eruit ziet en hoe we samen moeten werken om alles lokaal en duurzaam te kunnen produceren. Studenten gaan zelf meedraaien in het hele proces om aan het einde zelf een nieuwe collectie te ontwerpen van zelf geproduceerde circulaire stoffen. Al dat voorwerk vereist een lange adem maar door het enorme doorzettingsvermogen van Judith om telkens weer opnieuw bij iedereen binnen ons onderwijs de noodzaak van zo'n Textielhub tussen de oren te krijgen is het balletje uiteindelijk gaan rollen en hebben wij samen met gemeente en bedrijfsleven in januari een overeenkomst voor een oud pand van de gemeente getekend om hierin die oh zo gewenste Textielhub te mogen gaan opzetten! Judith weet direct hier ook weer andere opleidingen bij te betrekken door interieur studenten mee te laten denken over de inrichting, aankleding en bijvoorbeeld de opleiding beveiliging in te zetten om mee te kijken naar de veiligheidsaspecten van het pand. Zo worden opleidingen die soms niet zoveel hebben met begrippen als duurzaamheid, toch betrokken in de cultuurverandering die we als Alfa-college beogen, heel erg knap!

7. Een duurzame docent heeft een brede/integrale opvatting van duurzaamheid. Hoe brengt de docent meerdere facetten van duurzaamheid bij elkaar binnen (vakoverstijgende) projecten en lessen?

Judith is een kunstenaar in het koppelende van verschillende programma's rondom duurzaamheid, circulariteit, de energietransitie, klimaat en milieu. Zij zorgt dat we binnen Alfa-college niet op ons eigen eilandje blijven werken maar dat onze programma's met elkaar delen, samenwerken en van elkaar leren. Ze ziet vakoverstijgend verschillende kansen om haar netwerk in te zetten bij allerlei soorten opleidingen. Ze koppelt bedrijvenpartners aan alle opleidingen binnen ons creatieve cluster maar ook daarbuiten. Zo zag ze meteen mogelijkheden met onze uniformopleidingen om een duurzame collectie kleding te ontwerpen door onze fashion studenten (uniform van de toekomst). Ook betrekt ze onze Entree opleidingen bij projecten, juist omdat bij Entree veel behoefte is aan praktische opdrachten. Zo koppelt ze ontwerpers, makers en uitvoering aan elkaar. Samen vinden we het uit! In het ‘Suikerhart’ project gaat Judith met onze fashion studenten aan de slag met oude De Waard tenten om hier bedrijfskleding zoals schorten van te maken. Voor kledingbank Maxima richt zij samen met Interieur studenten een etalage in met duurzame en circulaire producten en bij een Suikerterrein dag wordt duurzaam gekookt, in samenwerking met bedrijvenpartners die kennis hebben van wildplukken. Ook nodigt zij verschillende duurzame en circulaire ontwerpers uit om Interieur studenten te inspireren om met gebruikte materialen en producten aan de slag gaan.

8. Hoe werkt de docent samen met de (school) omgeving en externe partijen? Denk aan het samenwerken met gemeenten, Natuur en Milieu Educatiecentra, waterschappen, lokale bedrijven, NGO’s en buurtbewoners.

Judith werkt altijd met partners van buiten en is contactpersoon voor grote samenwerkingen met bijvoorbeeld het Groninger Forum, Claudy Jongstra (internationaal wolkunstenaar/activist), Academie Minerva, Hanzehogeschool en onze andere ROC's in het Noorden. Sinds 2023 is ze coordinator in het RIF-programma G-ROND (Groningen Rond) waar zij als coördinator de externe contacten voor haar rekening neemt. Typerend is het voorbeeld van de aankomende week van de circulaire economie. Judith stapt spontaal bij allerlei bedrijvenpartners naar binnen en komt op de koffie om hun inbreng op te halen, de banden te versterken en geïnspireerd te raken. Wat kunnen we samen doen? Anderen zouden bellen of een mailtje sturen. Maar Judith werkt vanuit de relatie en op een buitengewoon bezielende wijze; het komt vanuit het hart.. Een ander mooi voorbeeld is een stoere kledinglijn (SU(I)T). Voor dit project op het innovatieve Suikerterrein worden oude, afgedankte tenten samen met studenten omgetoverd tot tassen, schorten en bodywarmers. Dit doet ze samen met het Noorderpoort en Terra. Zie https://www.alfa-college.nl/over-ons/nieuws/2022-12-16-medewerker-alfa-college-ontwikkelt-circulaire-werkkledinglijn Voor meer projecten waaraan Judith nu viahet G-ROND project werkt zie: https://www.alfa-college.nl/bedrijven/g-rond/projecten