Ik wil graag mijn collega Yorrit Luijckx aanmelden. Yorrit is een bevlogen docent maatschappijleer, geliefd bij zijn studenten en met een grote passie voor het vak. Daarnaast zet Yorrit zich elke dag actief in om de wereld een stukje duurzamer te maken. Dit doet hij niet alleen privé, maar vooral ook samen met zijn studenten. Door hen op levendige wijze mee te nemen in het belang van een duurzamere samenleving en hen te onderwijzen over de invloed die zij hier zelf op hebben. Door geduldig uitleg en informatie te geven vergroot Yorrit de intrinsieke motivatie van zijn studenten. Met zijn rotsvaste overtuiging en aanstekelijke enthousiasme weet hij studenten te boeien, te inspireren en te motiveren, zonder daarbij belerend over te komen.
Keuzedeel duurzaamheid
Naast een sterke overtuiging heeft Yorrit ook een visie. Een visie op hoe dingen anders moeten, effectiever, beter. Vanuit deze visie, en om zijn circle of influence te vergroten, heeft hij het keuzedeel ‘duurzaamheid’ zelf vormgegeven. Uit onvrede over de beschikbare methodes – waar de Sustainable Development Goals en de Donut Economie slechts als bijzaken worden genoemd – heeft hij onderwijs geschreven dat enerzijds verder reikt dan ‘douche 5 minuten en de wereld is gered’, en dat anderzijds niet zo abstract is als ‘door mondiale Co2 uitstoot wordt de kans op orkanen steeds groter in Noord Amerika’. Op de praktijk gericht onderwijs dat aansluit op de doelgroep en met aandacht voor de grote thema’s. Het keuzedeel is op dit moment al inzetbaar bij alle economische opleidingen binnen Albeda (Manager Retail, Ondernemen Retail, Internationale Handel en Marketing en Communicatie), waardoor je op een leuke manier kruisbestuiving ziet ontstaan. Binnenkort zal het keuzedeel ook worden uitgebreid naar andere colleges binnen de instelling, waarmee deze kruisbestuiving alleen maar kan groeien!
Sociaal ondernemen Challenge
Naast het onderwijs over duurzaamheid, organiseert Yorrit ieder jaar samen met Stichting Masterpeace de Sociaal Ondernemen Challenge. Bij deze challenge ervaren jaarlijks plusminus 150 studenten hoe het is om geld te verdienen én sociale impact te maken door zelf als ondernemer aan de slag te gaan. Gedurende een hele week worden ze uitgedaagd inventieve oplossingen te bedenken voor sociale en/of duurzame ondernemers. Vragen die zij bijvoorbeeld gesteld krijgen zijn: ‘Hoe kunnen we als organisatie de volgende stap maken?’ en ‘Hoe stimuleren wij het inleveren van oude smartphones door recyclingpunten in Nederland?’. Studenten van verschillende economische opleidingen bundelen hun krachten om een plan en oplossing voor deze vragen te bedenken. Een vakjury beoordeelt uiteindelijk de ideeën en maakt de winnaar van de challenge voor dat jaar bekend. Afgelopen jaar is de challenge geheel coronaproof op afstand georganiseerd, omdat we binnen Albeda overtuigd zijn van het belang van deze challenge. Dit komt onder meer doordat we afgelopen jaren hebben gezien dat de challenge als een olievlek werkt. Verschillende studenten hebben door de challenge zelf een duurzaam ondernemingsplan geschreven en dit vervolgens in praktijk gebracht. Zie daar, de impact die Yorrit als gepassioneerd docent heeft!