Banner DDV24 2 2

  • Onderwijstype: Voortgezet onderwijs
  • School: Vlietland College
  • Jaar van aanmelding: 2025

1. Hoe maakt de docent het onderwijs en daarmee de wereld duurzamer?

Mandy Valkenburg, op Linkedin bekend als - Docent Levensbeschouwing Ethiek & Filosofie, Kernteam Duurzaam Docenten Netwerk, Teacher for Climate, Verkenner bij het LEF Leiden Education Fieldlab, Ambassadeur bij Think Big Act Now - zet zich met ziel en zaligheid in voor groener onderwijs op haar eigen school en als het even kan: op alle andere scholen in Nederland. Mandy is ruim een jaar onderdeel van Teachers for Climate en heeft zich in korte tijd ontpopt tot inspirator en verbinder. Ze laat geen moment onbenut om goede initiatieven aan elkaar te verbinden en groene professionals aan elkaar voor te stellen. Samen met haar zetten wij in Leiden 'KlimaatKlas meets De Regenmaker' in elkaar, waarbij het boekje van Kees Klomp alle aandacht kreeg en kinderen van KlimaatKlas inspireerde om telkens een eigen groene handafdruk achter te laten. Mandy regelde persoonlijke een geweldige ruimte (Utopa Weeshuis) en zette samen met mij het draaiboek in elkaar, waarbij zij op speelse wijze een quiz presenteerde aan alle deelnemers. Het werd een groot succes en werd bezocht door zowel de wethouder van onderwijs als die van klimaat. Als klap op de vuurpijl schreef Mandy bovendien een artikel wat plots op de voorpagina belandde van het Leids Nieuwsblad. Daarnaast zet Mandy zich binnen LEF en met dank aan de onderwijsinnovatiesubsidie van de gemeente Leiden in om samen met andere collega's een duurzaam docentennetwerk in het leven te roepen. Hiermee vergroent en verduurzaamt zij niet alleen het onderwijs op haar school, maar ook op dat van vele collega's. De resultaten van de bijeenkomsten en initiatieven deelt ze op Linkedin, waarmee ze ook weer een groot bereik creëert. De collega's met wie zij direct samenwerkt roemen haar om haar enthousiasme en staan haar ook bij om dat enthousiasme in goede banen te leiden. Mede hierdoor heeft ze op haar eigen Vlietland College een duurzame week georganiseerd. https://sleutelstad.nl/2024/11/09/vlietland-college-introduceert-wereldweek-met-focus-op-duurzaamheid/

2. Hoe betrekt de docent leerlingen en studenten actief bij duurzaam onderwijs?

Mede door het organiseren van de duurzame week op het Vlietland College heeft ze collega's en studenten geinspireerd om zich binnen allerlei thema's met duurzaamheid bezig te houden. Dit rijke programma kwam tot stand door samenwerking met lokale groene professionals en andere organisaties die zij op deze manier weer aan een podium hielp. Denk bijv. aan Planeet in Actie, een organisatie die een lessenserie heeft ontworpen en ook een plekje kreeg tijdens deze week.

3. Hoe helpt de docent leerlingen en studenten om zelf duurzame keuzes te maken en actie te ondernemen (handelingsperspectief)?

Hoewel ik de details van haar werkzaamheden op het Vlietland College niet ken, vermoed ik dat zij op haar school waar mogelijk een frisse, groene wind laat waaien. De duurzame week in november is een prachtig voorbeeld van hoe zij leerlingen zelf handelingsperspectief bood. Behalve dat ze dit in een projectweek doet en hier haar management voor weet te porren (wat ook niet eenvoudig is), integreert ze de betekeniseconomie en 'groen' handelen ook in haar eigen lessen ethiek en filosofie. Door haar bevlogenheid, persoonlijke benadering en liefde voor het individu weet ze eenieder hierin mee te krijgen.

4. Hoe inspireert de docent anderen binnen én buiten de school om actief mee te doen aan de verduurzaming van het onderwijs?

Door haar activiteiten in het Docentennetwerk worden er zogeheten 'green offices' opgericht. Hierbij trekt Mandy op met collega's van Teachers for Climate of bijv het duurzame docentennetwerk Haarlem om van te leren. Binnen dit docentennetwerk worden er ideeën uitgewisseld hoe duurzaamheid ook in curriculum kan worden binnengebracht. Daarnaast wordt er ook gekeken naar de directe omgeving. Zo heeft Mandy buiten de duurzame week ook een initiatief gelanceerd waarbij leerlingen bomen planten in de nabijheid van de school. Dit initiatief deelt ze dan ook weer met anderen in de hoop dat er ook elders bomen geplant worden.

5. Met wie werkt de docent buiten de school samen?

- Ouders van leerlingen - Burgerinitiatieven - Gemeenten - Natuur en Duurzaamheids-Educatiecentra

Voor zover ik weet werkt Mandy waar mogelijk samen met ouders van leerlingen en met de leerlingen zelf. Buiten school heeft Mandy een enorm netwerk van mensen die als ZZP'er voor natuurorganisaties of voor de gemeente werken. Met meerderen van hen heeft ze dit jaar samengewerkt. Binnen het duurzame docentennetwerk werkt ze samen met een aantal andere collega's met wie ze dit netwerk heeft opgezet. Inmiddels heeft Mandy, in navolging van KlimaatKlas, ook een eigen bedrijvenpagina opgezet voor dit netwerk via LinkedIn

6. Vertel waarom je deze docent waardeert en hoe deze docent jou inspireert in het verduurzamen van het onderwijs.

Mandy heeft mij persoonlijk een goede duw in de rug gegeven bij de start van KlimaatKlas. We hebben samen de aftrap georganiseerd en hierin prettig samengewerkt. Mandy kwam met vele ideeën en mogelijke samenwerkingspartners. Daarnaast zal het docentennetwerk een rol kunnen spelen in verder uitbreiden van KlimaatKlas onder VO-scholen. Ook bracht Mandy mij in contact met lokale media en met een aantal experts. Met twee van hen (Michiel Dam van Iclon en Michiel Helsen van Hogeschool Rotterdam) werk ik nog steeds samen. Waar er genetwerkt kan worden, klopt ze altijd bij me aan en dat vind ik heel attent. Mandy is ruimhartig en gul en laat in de praktijk veel stuwkracht zien. Dat is precies wat dit onderwerp vraagt: mensen die bergen willen verzetten, maar die dit door hun enthousiasme met zoveel energie kunnen doen.