Banner DDV24 2 2

  • Onderwijstype: Voortgezet onderwijs
  • School: Bonhoeffer
  • Jaar van aanmelding: 2025

1. Hoe maakt de docent het onderwijs en daarmee de wereld duurzamer?

 Leonie is iemand die voorleeft en altijd bekijkt hoe duurzaamheid verbonden kan worden aan het onderwijs. Vanuit het Technasium en O&O is ze er altijd mee bezig om duurzaamheid te laten voorkomen, bijvoorbeeld vanuit recycling. Als kartrekker van het Ecoteam is ze met leerlingen bezig met wat de school beter kan doen: zoals het opzetten van een swapshop, wisselen van aanbieder thee en het gescheiden inzamelen van plastic. Duurzaamheid is voor veel leerlingen nog een ver-van-hun-bed show, maar Leonie laat het inzien dat alles te verduurzamen valt. Elke keuze die je maakt. Aan het begin is het even zoeken, maar uiteindelijk kan alles bijdragen.

2. Hoe betrekt de docent leerlingen en studenten actief bij duurzaam onderwijs?

Samen met het eco-team en collega docenten organiseerde ze dit jaar een duurzame week op school met allerlei activiteiten. Natuur, spullen en voeding waren de centrale thema's. Hiervoor is veel contact gezocht met de omgeving (bv de lokale moestuin, klimaatburgemeesters, afvalverwerking). Ook Darel Education uitgenodigd. Gezorgd dat elke leerlaag werd 'bediend'.

3. Hoe helpt de docent leerlingen en studenten om zelf duurzame keuzes te maken en actie te ondernemen (handelingsperspectief)? 

Leonie coördineert het eco-team van leerlingen. Ze luistert naar waar de leerlingen uit het Eco-Team mee aan de slag willen en ondersteunt hen in dit proces. In de nominatie van afgelopen jaar staan al heel veel voorbeelden. Ze heeft bijvoorbeeld samengewerkt met de lokale moestuin (Zanderij); leerlingen mochten daar oogsten en toen gingen ze veganistisch koken. Dit soort ervaringen zorgen voor meer bewustzijn.

4. Hoe inspireert de docent anderen binnen én buiten de school om actief mee te doen aan de verduurzaming van het onderwijs?

Dit schooljaar wil Leonie vooral focussen op het inrichten van een swapshop samen met het Eco-Team en zorgen voor meer zichtbaarheid en bekendheid in de school. Om daarmee een positievere draai geven aan de leerlingenpopulatie hier op school. Niet alleen laten zien wat ze doen, maar ook waarom ze dat doen. Ook gaan ze aan de slag met het verduurzamen van het schoolplein, waarbij het Eco-Team mag meedenken in wat ze willen. Het is belangrijk dat ze gehoord worden en dat dit wordt uitgevoerd.

5. Met wie werkt de docent buiten de school samen?

- Ouders van leerlingen - Gemeenten - Lokale bedrijven

Ouders informeert ze over duurzame acties in de nieuwsbrief. En het Eco-Team staat op de Open Dag. Ze hebben een duurzame leerlijn en vorig jaar aan het eind van het schooljaar hebben ze een duurzaam docenten diner gehad, medegefinancierd door gemeente. Met de gemeente is ook contact over het vergroenen van het schoolplein. Ze werkt samen met Calorie; een lokale organisatie die bijdraagt aan de energietransitie. Deze organisatie geeft lessen/workshops. Ze heeft contact gezocht met de Hoep in Castricum. Die hebben allerlei informatie over duinen en bos en daar wil ze graag nog een samenwerking mee organiseren. Ze doet samen met coördinatoren van vijf andere scholen mee aan een landelijke pilot over duurzaamheidscoördinatie: Welke rollen en taken zijn er? Wat werkt en wat niet? Hoe werk je samen? Welke ondersteuning is er hierin nodig?

6. Vertel waarom je deze docent waardeert en hoe deze docent jou inspireert in het verduurzamen van het onderwijs.

Ik ken Leonie vanuit de pilot VO Eco-Schools over duurzaamheidscoördinatie. Wat mij in onze gesprekken heel erg inspireerde is haar gedrevenheid en lef. Je merkt aan alles hoe belangrijk ze het vind om goed voor de aarde te zorgen en leerlingen de houding en vaardigheden mee te geven om daaraan bij te dragen. Met haar doortastendheid krijgt ze veel voor elkaar en zal ze niet snel bij de pakken neer gaan zitten bij tegenslag.