duurzame docent home

  • Onderwijstype: Voortgezet onderwijs
  • School: Campus013
  • Jaar van aanmelding: 2022
  • Winnaars: 2022

Jocelyn is docent op de VMBO school Campus013. Wij zijn samen sinds 4 jaar bezig met het vergroenen van onze school en schoolterrein+schooltuin+groendak. Jocelyn heeft hierin een grote rol gespeeld. In de schooltuin staan onderandere een wormenhotel, een plantenkastje, fruitbomen en fruitstruiken, een wadi is aanwezig met uitleg dat onze toiletten worden doorgespoeld met regenwater, op het schoolplein heeft oa Jocelyn gezorgd voor een zon en wind molentje waar met usb aansluitingen mobieltjes van de leerlingen opgeladen kunnen worden. 

Betrekt studenten:
alle leerlingen van de school werken mee aan het groene schoolplein. Of wel werken in de moestuin, of wel insectenhuisjesbouwen bij techniek, of wel boomplantdag mee doen, ofwel goudsbloemzalf maken van de eigen bloemen, of wel oogst koken in de keukens van horeca, etc.

Geeft handelingsperspectief: 
leerlingen leren bij onze docenten inde biologie vakgroep over duurzaamheid maar ze krijgen ook les in de schooltuin. Hier is een wadi aanwezig. Leelringen leren daar dat onze toiletten worden doorgespoeld met regenwater en de verdere werking van de wadi. Leerlingen hebben een oplaadpaal op het schoolplein waar zij hun mobieltjes kunnen opladen. Mede gerealliseerd door Jocelyn.

Groot deel van de school mee: Zoals eerder hierboven vertelt. Alle leerlingen komen hier mee in aanraking. Zowel verzorging met zalf maken, kruiden verzamelen. Horeca plein met het verwerken van de oogst. Het zorg- en horecaplein brengt het snijafval naar het wormenhotel en het logistiekplein zorgt dat er wat karton naar de wormen gaat. Het groenplein zorgt voor wat zaagsel voor de wormen. Het techniekplein timmert insectenhotelletjes. Timmermans groep heeft de pergula gemaakt en de metselleerlingen hebben de fundering van het kasje gemaakt.

Inspiratierol: Naast de gehele school die dus betrokken is bij dit plan is er ook een inspriratie bijeenkomst georganiseerd juni jongsleden. Daar bij zijn alle middelbare scholen van brabant eo uitgenodigd. En groene ondernemers zijn gevraagd zich te presenteren met een marktje. Op deze manier konden de scholen contact leggen met de groene ondernemers. Voorbeelden waren: IVN, Jong leren eten, T-primair, natuurmuseum brabant. Daarnaast is er een voedselpad aangelegd naar de school mede door Jocelyn. Hier kan ook de buurt genieten van eetbaar groen dicht bij huis.

Vernieuwer in denken en doen: Naast de tuin buiten heeft Jocelyn gezorgd voor 2 GrowWizzkids in de school. Dit om de leerlingen kennis te laten maken met de vernieuwde vorm van voedsel kweken. Om op kleinere oppervlakte, minder grond vervuiling toch grotere opbrengst te hebben. 
De bedoeling is dat hier een 'saladebar'bij ontwikkelt wordt door leerlingen. Een eigen broodje gezond kweken en uitdelen in de school. 
Daarnaast wordt aankomend schooljaar er een daktuin gerealiseerd waar zichtbaar wordt hoe een groen dak precies werkt. Leerlingen gaan hier samen met de docent aan het werk. Er hangen meet apparaatjes om te meten of de temperatuur door dit vergroende dak minder hoogt wordt.

Brede/integrale opvatting van duurzaamheid: haast alle vakgroepen in de school zijn betrokken bij het project. Zo kan CKV de tuin gebruiken voor de tekenopdrachten. Maar ook is de buurt betrokken als het gaat om het openbare voedselpad naast de school. 

 Samen met externe partijen: Om dit allemaal te kunnen realiseren hebben we veelvuldig contact gehad met de gemeente. MAar ook IVN, jong leren eten, JOGG, Basisscholen in de buurt, contour de twern.

Deze informatie hierboven is nog behoorlijk in een notendop.Mocht er meer toelichting nodig zijn dan hoor ik het graag!