Dennis Timmer is sinds 2010 de drijvende kracht achter de Gezonde Schoolkantine bij Zone.college in Almelo. Daarnaast heeft hij diverse andere rollen en taken, ze gaan allemaal over het inspireren en betrekken van leerlingen en collega’s bij het maken van gezonde en duurzame keuzes.
In dit artikel van Jong Leren Eten is mooi omschreven hoe Dennis samen met zijn leerlingen te werk gaat: Praktijkverhaal voedingscentrum 3_Almelo.pdf (jonglereneten.nl)
Ik loop hier de criteria nog even langs:
- Betrekt studenten in het samenstellen van onderwijs (geeft studenten keus en een stem):
Ja, staat duidelijk omschreven in het artikel van Jong Leren Eten. Leerlingen hebben zelf veel vrijheid bij de uitvoering van de lesopdrachten. - Geeft handelingsperspectief aan studenten: weet naast het inhoudelijk onderwijzen over duurzaamheid ook studenten mogelijkheden te geven bij te dragen aan authentieke oplossingen.
Ja, Dennis weet leerlingen te inspireren om zelf op zoek te gaan naar oplossingen voor de vraagstukken die zij meekrijgen. Dat vinden ze ook prettig, zoals blijkt uit het artikel. - Krijgt een groot deel van de school mee in duurzame ontwikkeling
Dit kan duurzaam gedrag zijn, maar mag ook zijn dat veel mensen op school de door de docent aangedragen initiatieven worden gesteund en dat mensen daar trots op zijn.
Dennis is een groot pleitbezorger voor een gezonde school op allerlei fronten. Zo agendeert hij ook de snoepautomaten bij het management, die er tot zijn spijt nog steeds staan. Dat staat toch een beetje gek, letterlijk naast die Gezonde Kantine. Ook vraagt Dennis aandacht voor duurzame verpakkingen en verzorgt hij een scholing onder docenten over roken, alcohol en drugsgebruik in relatie tot seksualiteit. - Vervult inspiratierol. Is het meest inspirerend omtrent duurzaamheid, voor (beginnend) docenten, leerlingen, collega’s en buiten de school
Ja, volgens mij heb ik al toegelicht. - Is een vernieuwer in denken en doen. Brengt nog niet eerder uitgevoerde ideeën naar voren, zorgt voor vernieuwing van denkpatronen over afval, voeding, schoolgebouw, lesprogramma enz.
Ja, Dennis ziet waar dingen beter kunnen en dat stelt hij ook aan de orde. Of dat nu officieel in zijn takenpakket of niet, hij gaat voor die gezonde en duurzame school. Een van zijn nieuwste initiatieven is het aanleggen van een Voedselbos op het schoolplein: een strook op een schoolplein waar leerlingen de oogst van kunnen gaan gebruiken in de les. - Heeft een brede/integrale opvatting van duurzaamheid. Zorgt ervoor dat de 17 SDG’s op school worden uitgevoerd (van gendergelijkheid, tot biodiversiteit) en zorgt voor vakoverstijgende projecten en educatie is waarin meerdere facetten van duurzaamheid en een duurzame samenleving samenkomen
Dennis zijn focus zit op een gezonde school, maar binnen die context werkt hij aan de 17 SDG’s. Ook de sociale doelstellingen vindt hij belangrijk om aan te werken, zoals ook hierboven beschreven in de scholing die hij over roken, alcohol en drugs in relatie tot seksualiteit aanbiedt.
- Werkt structureel en succesvol samen met externe partijen. Denk aan gemeenten, Natuur en Milieu Educatiecentra, waterschappen, lokale bedrijven, NGO’s en buurtbewoners
Ja, Dennis heeft vanwege zijn horeca achtergrond een relevant netwerk in Almelo en omstreken van bedrijven die hij betrekt bij zijn programma’s. Zo heeft hij bij de PLUS supermarkt een jaar lang gratis schoolfruit geregeld, organiseert hij regelmatig excursies en heeft hij samen met de Voedselbank en het Theaterhotel in Almelo het aquaponics systeem opgezet. De Voedselbank en Theaterhotel nemen vissen en groentes af die zij in het systeem kweken en verbouwen.
(Met aquaponics kweek je je eigen verse groente én je eigen vis. Het is een slimme kringloop waarin planten gevoed worden met de mest van de vissen én tegelijk het water voor de vissen zuiveren)