Marije is iemand die op de achtergrond bergen werk verzet. Als docent aan de Herman Brood Academie zet ze vooral haar studenten graag in de schijnwerpers, maar ondertussen legt ze binnen de opleiding én in de MBO koepelorganisatie de basis voor langdurige duurzame projecten die veel collega’s inspireren.
Op de Herman Brood Academie ontwikkelde zij het keuzedeel ‘Duurzaamheid in het beroep’. Tijdens dit keuzedeel nemen studenten deel aan lessen van gastdocenten en activiteiten gericht op duurzame ontwikkeling binnen het vakgebied van muzikant. In de activiteiten (van een bezoek aan de initiators van de Metaal Kathedraal tot guerilla gardening) komen zowel praktische tips als het vormen van een eigen visie op de wereld (en daarmee de inhoud van het artistieke werk) aan bod.
Die visie werkte ze met haar studenten ook uit in De Wereldband. Deze richt zich op het geven van duurzame muziek-educatieve activiteiten. In de bibliotheek van Arnhem gaf ze met De Wereldband workshops aan kinderen, waarbij van afval muziekinstrumenten gemaakt worden.
De stap naar buiten gaat verder. Op initiatief van Marije doet de Herman Brood Academie als eerste artiestenopleiding mee aan MBO SustainaBul. Ze kan zichzelf nu duurzaamheidsambassadeur noemen. En toen Teachers for Climate werd opgericht, haakte ze al een van de eersten aan. Hier houdt ze zich o.a. bezig met het ontwikkelen van een visie, het vinden van de juiste rechtsvorm en het opzetten van een financiële structuur zodat het komend jaar een begin gemaakt kan worden met het werven van fondsen.
Bovendien liggen er volop nieuwe plannen klaar. I.s.m. de Metaal Kathedraal ontwikkelt ze een duurzame podcast en op diverse scholen geeft ze muziekworkshops met duurzame thema’s.
Voor Marije is duurzaamheid zo vanzelfsprekend dat ze duurzaamheid ook voor iedereen rondom haar tot norm maakt: duurzaamheid is bij Marije het nieuwe normaal. Dat is een zeer grote verdienste.