1. Hoe maakt de docent het onderwijs en daarmee de wereld duurzamer?
Bram Baan is een bekwame, betrokken en bevlogen docent, die naast zijn werk in het basisonderwijs andere onderwijsinstellingen adviseert op het gebied van natuur- en duurzaamheidseducatie, betrokken is bij het project 'fantastische bomen inspecteur' en participeert in de cultuureducatiegroep leiden. De ervaringen die hij daar op doet, krijgen een plek in zijn onderwijs en advieswerk. 'While living the message' is hij een geweldig voorbeeld voor zijn leerlingen en collega's ten aanzien van 'Leren voor Duurzame Ontwikkeling'
2. Hoe betrekt de docent leerlingen en studenten actief bij duurzaam onderwijs?
Bram initieert, participeert in projecten rond duurzaamheid en wil scholen in beweging krijgen. Daarbij wordt oa gebruik gemaakt van materiaal van Milieueducatie Den Haag. Hij maakt zo veel als mogelijk gebruik van de buitenruimte en hanteert daarbij vooral activerende didactische uitgangspunten van onderzoekend en ontdekken leren. Zo worden leerlingen op sporen gezet waar ze zelf mee aan de slag gaan.
3. Hoe helpt de docent leerlingen en studenten om zelf duurzame keuzes te maken en actie te ondernemen (handelingsperspectief)?
Bram laat leerlingen en docenten die hij begeleidt tijdens buiten workshops onderzoeksmatig in aanraking komen met natuur en duurzaamheidsvraagstukken. Dat gebeurt bijvoorbeeld tijdens het 'fantastische bomen project', waar leerlingen zelf onderzoeken hoe het ecosysteem rondom een boom is opgebouwd. Daarbij wordt ook ingegaan op criteria voor plaatsen van mogelijk n9g te planten bomen.