Banner DDV24 2 2

  • Onderwijstype: Basisonderwijs
  • School: Basisschool 't Anker
  • Jaar van aanmelding: 2025

1. Hoe maakt de docent het onderwijs en daarmee de wereld duurzamer?

Linda is een leerkracht die de kansen van het geweldige groene schoolplein goed weet te benutten en op die manier de kinderen in contact weet te brengen met natuur en via natuur met duurzaamheidsvraagstukken. Ze zoek naar kansen om kinderen te inspireren: - door haar eigen klas mee te nemen naar buiten - te zoeken naar verbinding tussen haar curriculum en de buitenruimte - door natuurmiddagen te organiseren (waarop kinderen uit alle klassen zich mogen inschrijven) Daarin inspireert zij ook haar mede leerkrachten. In de loop der jaren gaan steeds meer collega's haar goede voorbeeld volgen. Zoals door het toepassen van meer groen in de klas, vaste lunchmomenten buiten, meer buitenlessen... Ook is zij een inspiratiebron binnen de koepel waar de school onder valt (PCBO) en geeft zij met regelmaat trainingen aan leerkrachten van andere scholen.

2. Hoe betrekt de docent leerlingen en studenten actief bij duurzaam onderwijs?

Linda zoekt verbinding met de omgeving door met de kinderen er op uit te gaan. Nu biedt het groene schoolplein van 't Anker (bosrijk plein met waterspeelplek, beestjesvijver, moestuin...) volop kansen maar Linda kijkt verder en neemt de kinderen ook verder de wijk in voor bijvoorbeeld een waterles zodat de kinderen de vraagstukken die ze behandelen ook nog meer aan de eigen omgeving kunnen relateren. Daarin werkt ze met materialen van bijvoorbeeld IVN, Het Groene Huis etc. en zoekt de juiste expertise wanneer ze dit niet zelf in huis heeft. Ze weet daarin de juiste expertise te betrekken Voor de moestuin probeert ze de leerlingen uit de hogere klassen te betrekken bij het maken van een moestuinplan (de moestuin staat bij de kleuterschool) zodat er ook plantjes komen waar de kinderen zelf interesse in hebben en stimuleert zo samenwerking tussen de klassen rondom het groene schoolplein. Naast de leerlingen werkt ze ook samen met de tuincommissie leden (ouders) en de leerkrachten van de andere klassen om deze plannen samen tot werkelijkheid te bregen.

3. Hoe helpt de docent leerlingen en studenten om zelf duurzame keuzes te maken en actie te ondernemen (handelingsperspectief)?

 Linda brengt de natuur dichtbij door de ervaringen te vergroten en te herhalen. Ze creëert betrokkenheid bij natuur en laat zien en vooral ervaren wat je kunt doet om goed voor je omgeving te zorgen. Dar begint bij respect voor het groene schoolplein, tot het verzorgen van poppende vlinders en je eigen plantje in de klas.

4. Hoe inspireert de docent anderen binnen én buiten de school om actief mee te doen aan de verduurzaming van het onderwijs?

Linda is enthousiast om haar verhaal te delen. Dat doet zij onder andere binnen de school maar ook binnen de koepel waar de school onder valt met scholingsdagen. Ook op andere conferenties is zij aanwezig om haar verhaal te delen. In 2022 was zij de eerste Buitenlesleerkracht van de Provincie Utrecht en heeft daarom veel podium gekregen om haar verhaal te delen. Ook heeft zij een goed bezocht instagram kanaal @hetgroeneschoolplein Ze is al eens te zien geweest in het programma van Tim de Boswachter op de NPO. Je ziet dan ook dat ze veel vragen en interactie heeft op haar social media, en dat leerkrachten van de school geïnspireerd geraakt zijn. In de visie voor de nieuwe school (er komt nieuwbouw) staat het belang van groen dan ook voorop! En zij staat daarvoor op de barricaden!

5. Met wie werkt de docent buiten de school samen?

- Ouders van leerlingen - Gemeenten - Provincie - Natuur en Duurzaamheids-Educatiecentra - Lokale bedrijven

Linda zoekt expertise wanneer het nodig is. Met Gemeente en provincie zoekt ze naar haakjes om haar verhaal te kunnen delen. Is erop gericht veel meer docenten te betrekken en maakt daarbij gebruik van het enthousiasme en denkkracht van de ouders van leerlingen die in de tuincommissie en moestuincommissie zitten. Daarnaast heeft ze een goede relatie met het NDE centrum het Groene Huis en maakt gericht gebruik van de expertise en materialen waar nodig. Ze betrekt lokale bedrijven zoals het naastgelegen tuincentrum voor bijvoorbeeld sponsoring voor de tuin of bezoekjes met de leerlingen,

6. Vertel waarom je deze docent waardeert en hoe deze docent jou inspireert in het verduurzamen van het onderwijs.

Linda is een leerkracht die op een laagdrempelige manier bij alle leerlingen het innerlijke vlammetje en de verwondering voor de natuur weet aan te zetten. En dat zien we als de basis voor een duurzame levenshouding. Dat zet ze op vele manieren in en weet daarbij onvermoeibaar haar collega's binnen en buiten de school te enthousiasmeren. Ze is een voorbeeld voor het wegnemen van drempels als het gaat om buitenlessen, en een sterk voorbeeld van het gewoon gaan doen en met elkaar en de leerlingen kijken wat er uitkomt! De drive die ze heeft om ieder jaar weer die stappen te zetten en te staan voor waar ze in gelooft, gebaseerd op haar ervaringen van wat het de leerlingen brengt is bewonderenswaardig en daarom verdient zij het om duurzame docent te zijn! Kijk vooral op haar instagram kanaal @hetgroeneschoolplein of lees dit artikel. De link naar de buitenles met Boswachter Tim is hier terug te vinden.