1. Hoe maakt de docent het onderwijs en daarmee de wereld duurzamer?
Bart Thijs is de begeleider van het Eco team op de Talisman. Enkele weken terug mocht ik een vergadering bijwonen en zag ik hem in actie. Op de Talisman is er namelijk een stukje schoolplein dat nu nog geen duidelijke bestemming heeft en samen met het Eco-team wil Bart dit stuk verduurzamen. Met name de manier waarop hij in gesprek ging met de leerlingen en verschillende ideeën van de groep waren indrukwekkend. Gedurende het overleg zag je het enthousiasme en de serieusheid van de leerlingen helemaal opbloeien. Zo werd er gesproken over goede wateropvang en vergroening. Maar er moest ook rekening gehouden worden met de speelbaarheid van het plein. Ook hielden de leerlingen rekening met de plein gebruikers buiten schoolplein. Dankzij de open houding van Bart merkte je echt een gevoel van handelingsperspectief onder de leerlingen.
2. Hoe betrekt de docent leerlingen en studenten actief bij duurzaam onderwijs?
Binnen het Eco-schools en onder aanvoering van Bart is er al veel veranderd op de Talisman. Zo hebben zij sinds kort een heus voedselbosje op het plein én een wadi waar de kinders erg trots op zijn. Naast het plan om het laatste stukje plein te vergroenen focussen Bart en het team ook op het tweede gebouw. Dit is een erg verouderd gebouw dat eigenlijk niet meer bruikbaar is en daardoor een aanzienlijke hoeveelheid energie vraagt. Samen de leerlingen denken ze er over na hoe ze de energie rekening terug kunnen dringen.
3. Hoe helpt de docent leerlingen en studenten om zelf duurzame keuzes te maken en actie te ondernemen (handelingsperspectief)?
De leerlingen uit het Eco-team doorlopen dit proces samen met Bart. Doordat Bart een open houding houd en de leerlingen rustig uitlegt wat wel en niet kan en vooral waarom geeft de leerlingen het gevoel dat ze serieus genomen worden. Dit gevoel is essentieel voor het ontwikkeling van handelingsperspectief. Ze hebben het idee dat datgeen wat zij zeggen impact heeft op de uitkomst van het proces. En ze hebben dat idee omdat het ook zo is.
4. Hoe inspireert de docent anderen binnen én buiten de school om actief mee te doen aan de verduurzaming van het onderwijs?
Bart betrek zijn collega's en directie actief bij de ontwikkelingen op het gebied van duurzaamheid. Verder zamelen de leerlingen oude kleding in om aan de financiën te komen én laat Bart de leerlingen in hun familie kringen navragen opdat ouders, ooms, tantes of opa en oma kunnen bijspringen vanuit hun expertise. Een opa die in het groen werkt? mooi vragen we hem of hij kan bijspringen bij de vergroening van het plein.
5. Met wie werkt de docent buiten de school samen?
Ouders van leerlingen
Zoals in de voorgaande vragen ook aangegeven. Bart werk veel samen met de ouders en verzorgers van de leerlingen uit het Eco-team. Dit is vaak ook op initiatief van de leerlingen zelf. Verder betrekken zij ook de buurt door middel van de grote kleding bakken op het plein en het feit dat het schoolplein ook buiten schooluren gebruikt kan worden.
6. Vertel waarom je deze docent waardeert en hoe deze docent jou inspireert in het verduurzamen van het onderwijs.
In een wereld waar er zo veel zaken zich ten goede of ten kwade ontwikkelen met een grote impact. En een wereld waarin het steeds meer uitvergroot wordt dat men alleen mee telt als men grootse dingen doet of veel bereik heeft dan kan ik mij inbeelden dat de toekomstige generatie zich soms hopeloos voelt. Dankzij het harde werk en de inzet van Bart lijken de leerlingen van de Talisman zich niet zo te voelen.