1. Hoe maakt de docent het onderwijs en daarmee de wereld duurzamer?
Christel op haar geheel eigen wijze in het gespecialiseerd onderwijs de wereld een beetje duurzamer. Ze zorgt op een proactieve manier dat er mogelijkheden in haar onderwijs zijn om "spelenderwijs" ook dit onderwerp te belichten. Als bijna afgestudeerd PABO student krijgt ze de mogelijkheden om te experimenteren in de afgelopen 4 jaren. Het begon klein en is langzamerhand verweven in het jaarlijkse onderwijs met thema 's die er toe doen. SDG 's kunnen best moeilijk uitlegbaar zijn, maar Christel koppelt dit aan hele praktische voorbeelden. Op deze manier worden leerlingen geprikkeld en gaan "aan" staan. En dat is in het gespecialiseerd onderwijs nog niet zo eenvoudig, Christel geeft dit onderwijs vanuit haar eigen leslokaal, binnen de thema 's uit het jaarplan. Ze mag dit samendoen met onderwijsassistenten binnen de klas, maar ook de schoolleiding is aangehaakt aan haar initiatieven.
2. Hoe betrekt de docent leerlingen en studenten actief bij duurzaam onderwijs?
Christel betrekt haar leerlingen in de klas op een heel directe en open manier in de klas, maar ook de ouders worden meegenomen in de thema 's door school en thuis aan elkaar te koppelen. Door externe gasten uit te nodigen om toelichting te geven op de thema 's en daar vooraf al een lesvorm en lesbrief volgorde van te maken. Dit heeft al tot meerdere bijzondere lessenreeksen geleidt, b.v. natuur, moestuin, bouwen, duurzaam en gezond als thema weken. Dit heeft geleid tot een lessenreeks "duurzaamheid en energie" die dit jaar ook voor het eerst in gespecialiseerd onderwijs aan 4 groepen 8 wordt gegeven in samenwerking met STO- Hoogeveen, Alfa college opleiding onderwijsassistent. De lessenreeks is "GO" - proof gemaakt. En is een succes binnen de scholen. Zonder de rol in het begin van Christel om dit op te starten waren we misschien nu nog niet zo ver.
3. Hoe helpt de docent leerlingen en studenten om zelf duurzame keuzes te maken en actie te ondernemen (handelingsperspectief)?
Christel heeft in de afgelopen 4 jaar bewegend leren en doen als haar onderwijs concept stempel ontwikkeld. Dit past bij haar als docent en mens in de wereld. Ze laat de wereld van buiten toe in haar gespecialiseerd onderwijs. Kinderen mogen leren om zelf keuze te maken, en dit natuurlijk ook vertellen in de klas en daarbuiten. Door luisteren, zien en doen kunnen de kinderen de informatie tot zich nemen. Waarbij ook rekening gehouden met elk niveau van het kind. Door het bezoek op school of het bezoeken van externe locatie mogen de kinderen ook gewoon lekker met de handen aan het werk. Bijvoorbeeld in de moestuin werken, metselen van stenen als een echte metselaar (onder begeleiding van bouwkunde studenten) Al met al een inspirerende werkmethode.
4. Hoe inspireert de docent anderen binnen én buiten de school om actief mee te doen aan de verduurzaming van het onderwijs?
Christel maakt zelf of helpt actief mee om nieuwe lessen en lesmateriaal te maken. Dit past ook heel mooi bij haar PABO opleiding, en helpt anderen om "mee" te gaan veranderen en open te gaan staan voor deze vorm van samenwerken met de buitenwereld. Het schoolgebouw waar Christel werkzaam is, wordt vervangen door een nieuwe schoolgebouw. De uitdaging om samen ook met de kinderen hier iets mee te doen ligt klaar. Kinderen kunnen meehelpen om op hun manier duurzame keuze 's te maken.
5. Met wie werkt de docent buiten de school samen?
- Ouders van leerlingen - Gemeenten - Provincie - Natuur en Duurzaamheids-Educatiecentra - Lokale bedrijven
Christel werkt in haar functie samen met meerdere instellingen, personen buiten de school. - - Allereerst de ouders/begeleiders van de kinderen die wekelijks op de hoogte worden gebracht wat er heeft plaats gevonden, en van de laatste schoolinformatie. - Samenwerking met de opleidingen in het Alfa college ; Onderwijsassistent, Pedagogisch werk, Techniek (Bouwkunde, etc.) - Samenwerking met DOC33 , IVN, en andere organisaties, bij activiteiten buiten de school - Gemeente, Provincie, en lokale bedrijven; duurzaamheid en energie door middel van het Waterstof Tinyhouse en het meehelpen van onderwijsmateriaal ontwikkelen.
6. Vertel waarom je deze docent waardeert en hoe deze docent jou inspireert in het verduurzamen van het onderwijs.
Christel verdient het allereerst om genomineerd te worden. Ze heeft in de afgelopen 4-5 jaar alles uit zichzelf gehaald om bijzonder onderwijs te creëren voor "haar" kinderen. Die kinderen met al hun zaken, rugzakjes, problemen en noem maar op zijn haar belangrijkste drijfveer. Ze mogen er zijn en dat ziet ze. En daar gaat ze ook voor de kinderen door het vuur, om alles wat misschien onmogelijk lijkt toch mogelijk te maken. En mijn oproep aan bestuurders, schoolleiders is als je deze parels tegenkomt in je team(s) geef ze de ruimte om te ontplooien. Docenten als Christel staan aan de wieg van "mensen" die straks het verschil gaan maken.