duurzame docent home

  • Onderwijstype: Basisonderwijs
  • School: Het Element
  • Jaar van aanmelding: 2024

1. Typeer de docent in de duurzame impact die hij/zij/hen maakt.

Chantal Oude Elferink is directeur van Archipelschool Het Element in Middelburg. Zij maakt zich sterk voor gratis maaltijden (ook warme) voor alle leerlingen zodat alle leerlingen gezond gevoed de schooldag kunnen genieten. Verder maakt zij zich sterk voor onderwijs op maat voor iedere leerling. De school is bovendien zeer actief in en met de omgeving.

2. Hoe betrekt de docent leerlingen/studenten in het samenstellen van duurzaamonderwijs?

Alle leerkrachten van Het Element doen mee. Dat geldt ook voor veel ouders van leerlingen.

3. Hoe biedt de docent handelingsperspectief aan leerlingen/studenten?

Door iedere leerling onderwijs op maat te bieden wordt uit ieder kind gehaald wat erin zit.

4. Hoe krijgt de docent anderen binnen de school mee in duurzame ontwikkeling?

Iedereen op school en ver daarbuiten is enthousiast over de werkwijze van Chantal Oude Elferink. Dat werkt zo aanstekelijk dat de school ook regelmatig media-aandacht krijgt.

5. Op welke manier is de docent een inspiratie voor (beginnend) docenten, leerlingen, studenten, collega’s en de omgeving buiten de school?

Zie vorige vragen en antwoorden.

6. Wat maakt de docent een vernieuwer in denken en doen? Brengt de docent bijvoorbeeld nog niet eerder uitgevoerde ideeën naar voren, zorgt voor vernieuwing van denkpatronen over afval, voeding, schoolgebouw, lesprogramma enz.

De school trekt regelmatig de aandacht van de media door haar succesvolle aandacht aan gezonde voeding en de succelvolle aanpak van kansengelijkheid.

7. Een duurzame docent heeft een brede/integrale opvatting van duurzaamheid. Hoe brengt de docent meerdere facetten van duurzaamheid bij elkaar binnen (vakoverstijgende) projecten en lessen?

Practice what you preach: gezonde voeding betekent niet alleen leren wat gezonde voeding is, maar dat ook krijgen en zelf leren verbouwen in de schooltuin. Kansengelijkheid betekent gelijke kansen voor alle leerlingen ongeacht wat dan ook!

8. Hoe werkt de docent samen met de (school) omgeving en externe partijen? Denk aan het samenwerken met gemeenten, Natuur en Milieu Educatiecentra, waterschappen, lokale bedrijven, NGO’s en buurtbewoners.

Veel bedrijven, de gemeente, ouders werken graag met Het Element.