duurzame docent home

  • Onderwijstype: Basisonderwijs
  • School: Vrije basisschool Sint-Paulus (België)
  • Jaar van aanmelding: 2020

Cedric Ryckaert is aangemeld door At van Steijn.

Waarom dhr. Cedric Ryckaert van de Sint-Paulusschool in Kortrijk (B) DE meest duurzame docent is binnen het basisonderwijs.

Gedurende een proces van vier jaar heeft hij, als initiatiefnemer, proces- en projectverantwoordelijke, voor zijn school een uniek, duurzaam klimaatschoolplein gerealiseerd.

Het ecologische concept, het inpassen van de hemelwaterinfrastructuur en het verhogen van de speelwaarde voor de kinderen in een nieuw, groen, speellandschap krijgt lof. Een hoge heuvel waarop, onder, langs en rondom gespeeld kan worden. Met in de heuvel een soort buizensysteem dat in contact staat met de nieuwe toren die er bovenop komt te staan. Voor de kleinsten zand, maar ook een klim-/klauterparcours. En helemaal tof: een zand-/waterspeelplek waar kinderen experimenteren met water en natuurlijke constructiematerialen. Door het aanplanten van streekeigen plantgoed zullen de kinderen de seizoenen sterker gaan beleven. Speciaal de water- en bouwspeelplaats zal de kinderen prikkelen om met natuurlijke elementen om te gaan. Anders gezegd: spetterend spelen.

Het speelplaatsproject was 1 van de 23 geselecteerde projecten voor de Proeftuin Ontharding van het Vlaamse Departement Omgeving. Middels deze campagne zet de Vlaamse Regering in op zowel klimaatadaptatie als -mitigatie. Zodat ontharding resulteert in het tegengaan van hitte-eiland effecten, meer ruimte voor water, betere luchtkwaliteit, grotere biodiversiteit, meer CO2-opslag enz. Uit ruim driehonderd inzendingen werd het project beloond met een subsidie van 250.000 euro. Het juryrapport looft de hoge betrokkenheid van leerkrachten, leerlingen en ouders van de school.

In juli 2019 werd begonnen met de aanleg. Zo wordt in diverse fases beton omgetoverd tot een groene en avontuurlijke speelplaats. “Toen in september de schoolbel voor het eerst ging en wij maar 300 vierkante meter afgewerkte speelplaats hadden in plaats van de 3000 vierkante meter, wisten we dat het nog knap lastig zou gaan worden. Uiteindelijk zal de uitvoering en realisatie 9 maanden in beslag nemen. De mooiste momenten zijn telkens weer wanneer een stukje speelplaats door de kinderen in gebruik genomen wordt. Nu al merken we dat het werkt. Dat de kinderen op een andere manier spelen. Dat er leven is op onze speelplaats. Goed om nu al te zien dat kinderen anders met elkaar omgaan en speels opgroeien in een groene en gezonde school”, aldus Cedric. Hij besluit: “Als je over een droom spreekt, besef je dat je voor iets onhaalbaars gaat. Het is uniek dat het ons gelukt is om onze droom waar te maken en op 21 maart is het feest, dan mag iedereen komen spelen”. (Helaas werd de officiële ingebruikname uitgesteld in verband met de corona-crisis).

Cedric Ryckaert memoreerde al dat de Sint-Paulus een toonaangevende rol wil spelen in het onthardingsverhaal dat noodzakelijk is. Het inzetten op meer groen en een grotere biodiversiteit kadert in op een visie op lange termijn. Meer groen betekent meer speelbeleving.

Vrij naar Bram Vermeulen

“hij heeft een steen verlegd in een rivier op aarde,
hij leverde ’t bewijs van het bestaan,
omdat door het verleggen van die eene steen
het water nooit dezelfde weg zal gaan”.