duurzame docent home

  • Onderwijstype: Basisonderwijs
  • School: Gearhing, It Bynt
  • Jaar van aanmelding: 2020
  • Winnaars: 2020

Duurzame Docent EwoudEwoud van der Weide is aangemeld door Heleentje Swart.

"Ewoud heeft eerder met grote inzet het schitterende onderwijsproject Greidhoeke goes Onderwijs mee ontwikkeld en begeleid. Dit tweejarige project stimuleerde kinderen om hun nieuwsgierigheid te volgen en hun verbeelding te gebruiken. Onbewust volgden ze de whole school approach to sustainability ; een integrale schoolaanpak waarbij in dit geval de grutto als leitmotif diende om kinderen bewust te maken van hun relatie met hun omgeving en de levende natuur.

Nu werkt Ewoud mee aan een NRO onderzoek om te zien hoe een authentiek duurzaam vraagstuk de taal- en kennisontwikkeling van kinderen stimuleert. 'We zien benieuwd hoe leren voor duurzame ontwikkeling effect heeft op leerprestaties en gezamenlijke kennisconstructie.' Ewoud is een echte teamplayer: hij weet mensen te verbinden en is zich ook bewust: dit soort projecten doe je met elkaar. Eigenlijk nomineren we bij deze alle docenten die mee doen aan dit geweldige leertraject!"

Heleentje Swart - Circulair Friesland

Ewoud vertelt:

"Ik beschouw de nominatie voor 'Duurzame Docent' als een nominatie voor het hele team en school.

Als projectcoördinator van 'Greidhoeke goes Onderwijs' (een groots project over de bedreigde grutto en het gebrek aan biodiversiteit in het Greidhoeke landschap waarbij leerlingen op onderzoek uit gaan en de hele wereld verkennen. Niet de leerkrachten maar de leerlingen stellen de vragen.) heb ik dit project mogen coördineren en samen met de collega's uit mogen zetten op 4 basisscholen. Als leerkracht van groep 7/8 heb ik dit ook met de leerlingen mogen oppakken. 

Meer informatie over GGO: www.greidhoekeot7.nl of de projectvideo: https://www.youtube.com/watch?v=xEDkO2QFuCw

Binnen onze onderwijsorganisatie hebben we zelf Kerndoel 39A aan ons onderwijsaanbod toegevoegd: De leerlingen leren zorg te dragen voor een duurzame overdracht van de aarde aan de volgende generatie.

Jaarlijks komen er diverse activiteiten rondom duurzaamheid terug. Momenteel werken we aan een nieuw project, waarbij ook het NRO onderzoek komt kijken."

GGO Collage