duurzame docent home

  • Onderwijstype: Basisonderwijs
  • School: De Zilverlinde
  • Jaar van aanmelding: 2018

Nina Verkaart

Nina Verkaart is genomineerd dor Maggy. Maggy schrijft over Nina: "Juf Nina onze duurzame docent! Nina is de grote trekker van het project ECO-schools op basisschool De Zilverlinde in Roosendaal. Zij inspireert het nieuwe ECO-team tot daden. Zelfs op haar vrije dag komt zij met haar zoontje op de arm nog zaken regelen op school voor dit project. Duurzaamheid draagt haar hart en zij werkt en leeft daar naar. Samen met juf Helène haalt zij duurzame projecten in de school en dragen zij er samen zorg voor dat die ook door de kinderen worden uitgevoerd.

Dit jaar is een moestuin aangelegd door de kinderen, die het ook zelf onderhouden. De verschillende groente en fruit producten uit de tuin worden verkocht aan de ouders en buurtbewoners. Het geld wordt weer gebruikt voor nieuwe duurzame activiteiten, zoals nieuwe zaadjes voor in de moestuin."

Juf Nina schreef zelf over de tot standkoming van de schooltuin: 

In april 2017 ben ik bevallen van een gezonde zoon en gedurende mijn zwangerschap heb ik ervaren hoe fijn het was om tot rust te komen door te werken in de tuin. Gedurende mijn zwangerschapsverlof heb ik toen de keuze gemaakt om de schoolmoestuin nieuw leven in te blazen.

Begin Situatie 2Begin Situatie 1

Beginsituatie juli 2017.

Er loopt een strook grond langs het schoolgebouw dat in het verleden al eerder heeft gediend als schoolmoestuin. Het is een fijne plek, beschut en goed in de zon. Echter het is nu overwoekerd met o.a. haagwinde.

In de zomervakantie kwamen er al snel gratis herbruikbare materialen op mijn pad. Mensen die grind en worteldoek wegdeden, oude pallets, autobanden, enz. Met al deze materialen begon zich een beeld van de tuin in mijn hoofd te vormen.

Nieuw schooljaar

Met het begin van het nieuwe schooljaar en alleen met een pakje nieuw gekochte spijkers gingen we aan de slag. Eerst maten we gezamenlijk het hele stuk op en maakten we een plan. Meteen een goede meetkundeopdracht voor groep 7! 

Plan meetkundeBouwen 3Er werd druk gegraven met de grondboor, getimmerd met de uit elkaar gehaalde delen van de pallets en vooral samengewerkt.

We hebben worteldoek neergelegd met daarop het grind om een goed degelijk pad te maken rondom de verhoogde bakken. We legden de moestuin zo strak mogelijk aan zodat de leerlingen zoveel mogelijk zelfstandig kunnen werken en het project dus door de leerlingen gedragen kan worden.

De bakken werden gevuld met een mengsel van paardenmest en compost (ook weer gratis gekregen), welke we goed mengden met de grond eronder. Op ons schoolplein hebben we vooral veel zandgrond, wat helaas niet bekend staat om zijn rijkdom aan voedingstoffen.

Herfst

Verven met natuurkleuren 2

In november en december laten we de tuin en onze handen rusten. Tenminste buiten, want binnen werken we eigenlijk ijverig door. We genieten vanaf oktober binnen van de natuur door de natuur naar binnen te halen.

We experimenteren met olieverf en met natuurlijke materialen zoals uienschillen en rode bes wordt katoen en wol geverfd voor de popjes, engeltjes en schaapjes die gemaakt gaan worden voor de kerstmarkt.

Met het nieuwe jaar begint de volgende fase van de moestuin! Het plannen van de zaaiperiode. Creatieve plannen worden uitgewerkt waarbij kleine groepjes de verantwoordelijkheid dragen voor één van de verhoogde bakken en we het principe van wisselteelt als leidraad nemen.

Voorjaar: Eco-Schools en Schone School

Een tijd van intensief wieden (met het warme voorjaar) en binnen voorzaaien breekt aan.

In de tussentijd worden we ook benaderd om als school mee te doen met het project Eco-schools. Waar we vol enthousiasme mee aan de slag gaan en ikzelf de kar van trek. We besluiten om het startsein extra feestelijk te maken door de moestuin op die dag ook een naam te geven, te openen en de eerste zaden in de moestuin te zaaien. De hele school viert dit moment met ons, samen met ouders, belangstellenden, de pers en de Wethouder.

Eco schools krantSchone School krant

Leerlingen bereiden dit moment ook voor door samen te werken met onze mediacoach en introductiefilmpjes te maken in de vorm van een VLOG. Deze filmpjes tonen we tijdens de opening en hiermee laten de leerlingen niet alleen zien wat het project Eco-schools volgens hen inhoudt,  maar laten ze ook zien hoe duurzaam we op school al bezig zijn.

In de tussentijd helpt groep 7 ook nog mee met het opruimen van de buurt en ontvangen we het certificaat Schone School.

Zaaien: een serieuze zaak

Zaaiplan 2Zaaiplan 1Zaaien 4Maar ondanks de feestelijkheden blijft het voor de leerlingen wel degelijk een serieuze zaak. Het rekenen komt steeds opnieuw de hoek om kijken, dus ook nu weer tijdens het zaaien, want de moestuinplannen zijn op schaal gemaakt en alles moet dus precies ook zo in de moestuinbakken gezaaid worden.

Terwijl alles groeit en geniet van het mooie voorjaar, worden ook andere leerlingen uitgenodigd om te komen helpen. Langs het hek worden bloemenzaden gezaaid om nuttige insecten te lokken voor de moestuin.

Eindelijk oogst!

Oogst 1Oogst 2Jaarlijkse open dagOogsten 3Oogsten 6

 

 

 

 

 

 

En dan net wanneer de leerlingen beginnen te morren en het wel heel veel onkruid wieden vinden, is daar de eerste oogst! Welke natuurlijk ook eerst door de leerlingen gekeurd moet worden.

In de tussentijd begint het Eco-schoolproject ook steeds meer vorm aan te nemen. Het Eco-schoolteam wordt gevormd. En er wordt hard gewerkt om tijdens onze jaarlijkse open dag weer een plantenmarkt te organiseren. Ook worden er tijdens de open dag verschillende hartige taarten verkocht en opgepeuzeld met daarin ingrediënten verwerkt uit onze eigen moestuin. Wist je dat je met bietenblad heerlijk kon koken?

Ook ontdekten we verborgen schatten op ons schoolplein. Heel ons schoolplein staat vol met orchideën.

Via Eco-Schools besluiten we met meerdere klassen (groep 5 t/m 7) mee te doen met De Grote Plantenjacht.

Oogsten blijven de leerlingen toch het leukst vinden en dan vooral het snoepen. Een stukje spinazie hier, een uienblaadje daar, munt voor in de thee terug in de klas, enz.

Iedere maandag, wanneer er groenten zijn die geoogst kunnen worden, bouwen de leerlingen een kraampje op en bieden ze aan voor de verkoop. De opbrengst van de verkoop houden we in de klas bi j in een overzicht en investeren we terug in de moestuin. Bijvoorbeeld in de aanschaf van nieuwe zaden en of nieuw gereedschap. Ook zijn we op dit moment bezig met de uitbreiding van het project, door in september een kas van 7,5 m bij 3,2 m op het schoolplein te plaatsen. Dan zullen we met de combinatieklas groep 7/8 de moestuin en de kas onderhouden. 

Huidige situatie

Na een jaar hard werken, veel leren en samenwerken en lekker buiten zijn is de Linde Tuin een waar feest voor het oog!

Huidige situatie 2Huidige situatie 4Huidige situatie 3

 

 

 

 

 

 

Klik hier voor meer informatie over De Zilverlinde.