Onderwijstype: HBO
School: Hogeschool Van Hall Larenstein
Jaar van aanmelding: 2020

Daan van der Linde is aangemeld door Judith Pierik

Als docent interactieve planvorming bij de opleidingen Bos- en Natuurbeheer en Management van de Leefomgeving is Daan nauw betrokken bij het opleiden van ‘duurzame doeners en dwarsdenkers’. Zijn passie ligt bij alles wat met duurzaamheid te maken heeft, en dan vooral bij initiatieven waarbij hij kan samenwerken met studenten en collega’s. Dat gaat hem ook makkelijk af, want zijn enthousiasme werkt zeer aanstekelijk. Al is hij daar zelf altijd heel bescheiden over.

Waar moet je dan aan denken?

Aan het jaarlijkse ‘oogstdiner’ op de dag van de duurzaamheid. Studenten bereiden een diner, met ingrediënten die allemaal afkomstig zijn van het landgoed waarop de hogeschool gevestigd is: soep van tamme kastanjes, salade met zevenblad, toetjes met appels en walnoten. En terwijl de genodigden genieten van de gerechten, worden ze door docenten bijgepraat over duurzame initiatieven.

Aan de Waste Audit, waarbij studenten een week lang alle (gescheiden) afval van de hogeschool verzamelden in gelabelde zakken, om deze vervolgens op het voorplein nauwgezet verder te sorteren. Met als uiteindelijk doel om gericht voorstellen te kunnen doen om de afvalberg van de hogeschool (en daarmee onze ecologische voetafdruk) te verkleinen.

Aan het behalen van vier AISHE-sterren voor de opleiding Bos- en Natuurbeheer. AISHE is een officieel keurmerk voor duurzame ontwikkeling in het HO. Het aantal sterren (max 5) zegt iets over de mate waarin ‘duurzaamheid’ is geïntegreerd in het onderwijsprogramma. Bos- en Natuurbeheer is een van de vijf (!) opleidingen in Nederland die tot nu toe deze status hebben behaald.

En dan hebben we het nog niet eens gehad over Daan’s bijdrage aan het behalen van de SustainaBul, zijn inzet tijdens de MicroBattle , zijn trekkersrol binnen het Duurzaamheidsteam, zijn inzet voor een eigen voedselbos op het landgoed en alle andere projecten die hij er in z’n vrije tijd nog eens enthousiast bij pakt.

Kortom: denk je aan ‘duurzame docent’, dan denk je aan Daan!