Onderwijstype: MBO
School: Wellantcollege mbo Aalsmeer
Jaar van aanmelding: 2020

Shanna Hummeling is aangemeld door Bianca van Kruiselbergen

Shanna is een duurzame docent omdat zij altijd verder kijkt naar mogelijheden.
Shanna is Instructeur op onze school, het Wellantcollege Mbo in Aalsmeer. Zij verzorgt de dierverzorging lessen, hierbij denkt zij na over duurzaamheid binnen de verzorging hiervan. Denk aan nieuwe en betere terraria voor de herpeten: Betonplexterrarium. Betonplex heeft als eigenschap dat het heel erg goed isoleert. Hierdoor houd het beter de warmte vast dan andere type terraria. Het resultaat is dat je minder warmtelampen nodig hebt en/of je lampen minder lang hoeft te laten branden. En dus is dit duurzamer.
Shanna is ook in overleg met bedrijven om de samenwerking aan te gaan op het gebied van duurzaamheid.
Hierbij komt zij met goede, doordachte ideeën over duurzaamheid.

Shanna vult zelf aan:

Vanaf februari werk ik 3 jaar binnen Wellantcollege MBO Aalsmeer. In die 3 jaar zijn er een hoop veranderingen geweest, welke ook zeker met de duurzaamheid te maken hebben. Wellantcollege MBO Aalsmeer is een ‘’Groene’’ school, alle opleidingen die hier worden aangeboden hebben te maken met de groensector. Zelf ben ik de dierverzorger/instructeur van de opleidingen Dierverzorging/Paraveterinair (Dierenartsassistent), verzorg de dieren hier op school en begeleid bij onze praktijklessen, daarnaast heb ik de verantwoordelijkheid over ons dierbestand.

Afgelopen schooljaar zijn er honden kennels gebouwd, hier zitten de honden in van onze collega’s. De kennels staan in onze schooltuin, maar hier moest een pad voor aangelegd worden, de keuze is toen gevallen voor: het CO2 opnemend grind, Olivijn. Olivijn is een mineraal dat CO2 uit de lucht bindt en opneemt, het grind is van zichzelf grijs en kan bij opname van co2 een groene waas krijgen. Op grote schaal kan dit klimaatverandering te weeg brengen, ik vond het een mooi statement om een kleine stap in de goede richting te zetten met een pad naar onze kennels.

Hergebruik stimuleer ik ook altijd veel, zo hergebruik ik eierdozen om verrijkingsmateriaal te maken met onze studenten voor onze knaagdieren. En het snoeiafval wat onze hovenieropleiding heeft, laat ik door die studenten uitzoeken om de niet-giftige takken en stammen te gebruiken voor inrichting van dierverblijven. Een wilgentak is bijvoorbeeld een hele gezonde snack voor je knaagdier. Dit zou anders weggegooid worden.

Ik ben ook een groot project gestart om een zeeaquarium in onze aula te hebben, dit zeeaquarium zit verbonden met een tweetal kweekbakken. Hier gaan wij t.z.t. verschillende soorten koraal/vis en zeewier in kweken, om te verkopen aan hobbyisten. In de meeste zeeaquaria is het heel gebruikelijk om dieren/koralen uit het wild te halen en die in het aquarium te plaatsen. Door een kweek te starten met zoveel mogelijk koralen en vissen kunnen wij deze aan hobbyisten verkopen om te voorkomen dat deze dieren anders uit het wild zouden komen. Het geld wordt geïnvesteerd om de dieren en koralen te verzorgen. Het zeewier wat gekweekt zal worden, zal eetbaar zeewier zijn. Dit zouden wij bij overschot kunnen gebruiken om zeewier producten te promoten bij studenten, dit zou zomaar de toekomst binnen de voedselindustrie kunnen worden.

Als kers op de taart, ben ik afgelopen schooljaar gestart met mijn opleiding tot Instructeur in het onderwijs. Om deze opleiding af te sluiten moest ik een keuzedeel doen, ik heb gekozen voor Duurzaamheid. Ik heb een duurzaamheidsplan geschreven om onze reptielen afdeling te verduurzamen met nieuwe verlichting.
Binnen onze school wordt er ongeveer €1244,65 per jaar betaald, om de terraria van warmte en licht te voorzien. 5658,50 kWh verbruikt per jaar met de huidige situatie. 

Één windmolen levert in Nederland gemiddeld 6,5miljoen kWh op per jaar, per maand is dit 541.666 kWh, in een week is dit 135.416, in een dag 19.345, in een uur is dit 806 kWh x 7 = 5642. Één windmolen in Nederland moet dus ±7uur ronddraaien om onze terraria jaar rond te kunnen voorzien van stroom.
In de nieuwe situatie zou er €1076,02 moeten worden betaald aan stroomkosten en er wordt 4888 kWh verbruikt per jaar. Dit scheelt de school €168,63 per jaar en 770,50 kWh, dat is bijna een heel uur minder ronddraaien van een windmolen in Nederland voor alleen onze locatie.
Onze terraria zijn nu van glas gemaakt, wat veel warmte verliest. Wanneer wij onze terraria zouden vervangen voor Betonplex terraria, kunnen wij in plaats van 2 lampen per terrarium, 1 lamp per terrarium aansluiten met hetzelfde resultaat. Dit scheelt dus nogmaals in stroomkosten.

Als ik de Duurzame Docent 2020 zou worden, zou ik de ruimte nemen om andere scholen met dieropleidingen en hobbyisten in de reptielen branche te inspireren hun verlichting, maar ook materiaal van de terraria aan te passen. Naast anderen te inspireren, wil ik ook het plan op Wellantcollege MBO Aalsmeer gaan realiseren.

IMG 1971