Onderwijstype: MBO
School: MBO Utrecht
Jaar van aanmelding: 2020

Maartje van LanenMaartje van Lanen is aangemeld door Roeland Plomp:

"Zij trekt sinds kort (mede) de academie voor technologie (techniek, engineering en bouwkunde). Haar inspiratiebron is een zelfvoorzienende woning. Daar komt ICT (domotica), installatietechniek en bouwkunde bij elkaar. Met haar duurzame (energie neutrale) mindset en groene, ondernemende levensstijl is zij denk ik een inspiratie voor anderen. Met groot enthousiasme heeft zij zich ten doel gesteld om de techneuten duurzaamheid in de bloedvaten mee te geven.
Zij heeft een aantal jaar geleden onder andere haar eigen huis duurzaam gebouwd, met lokale ondernemers, hergebruikte materialen en state of the art technieken om het huis energie neutraal te maken. Daarnaast is zij politiek actief waarbij zij zich onder andere ingezet heeft voor een energie akkoord. (zie voor meer info: https://www.youtube.com/watch?v=14KVt5wegbw).
Uiteraard is ze vegetarisch en kan ze nog veel verbeteren op het vlak van duurzaamheid, maar de motivatie en het bewustzijn en het aanstekelijke enthousiasme daarin zijn belangrijke eigenschappen."

Maartje vertelt:

"Het klopt dat ik de aanjager ben van het onderwijzen van duurzame technologie. Dit geboren uit mijn eigen aannemerschap van de zelfbouw van mijn huis. Buiten dit wil ik de jongere generatie, maar eigenlijk iedereen, bewust maken van het inzetten van eigen keuzes en daarnaar handelen betekent voor de toekomst van zichzelf en moeder aarde. Iedere handeling/actie kent een gevolg en wat heeft dat gevolg voor impact."