Onderwijstype: Voortgezet onderwijs
School: Mendelcollege Haarlem
Jaar van aanmelding: 2020

David Schenk is aangemeld door Marie-José Brandsma.

David was tot vorig jaar afdelingsleider V2, V3, V4 op het Lyceum Sancta Maria in Haarlem, en is nu werkzaam als afdelingsleider 3 en 4 Gymnasium/Atheneum op het Mendelcollege. Toen David werkzaam was op het Sancta Maria (een Unesco-school) heeft hij drie keer een project over Circulaire Economie georganiseerd, samen met collega- docenten, Stichting Technotrend en Gemeente Haarlem. David was bij dit project een inspirerende trekker.

Het project was gericht op alle tweede klassen Havo en VWO. Naast lessen over het thema Circulaire Economie, kregen de leerlingen een pitch in de klas van een Haarlemse ondernemer die met circulaire of duurzame bedrijfsvoering bezig is, zoals bv. een duurzame bakker, een ‘fair fashion’ kledingbedrijf of een lokale oesterzwammenkwekerij. Aan het eind van de pitch gaven de ondernemers een onderzoeksvraag aan de leerlingen, waar zij enkele dagen actief mee aan de slag gingen. Aan het eind van het project presenteerden de leerlingen hun ideeën weer aan de ondernemers, waarbij het groepje met het beste idee er met de eer en een kleine prijs vandoor ging.
Omdat het project op het Sancta Maria zo goed aansloeg, heeft David een informatiebijeenkomst georganiseerd met nog 4 andere VO-scholen, om ook hen enthousiast te maken. Hierdoor wordt het project nu ook op andere Haarlemse VO-scholen uitgevoerd.

Een andere activiteit die eruit voortgekomen is, was een grote inzamelactie van oude spijkerbroeken (‘de slapende spijkerbroekenactie’). De leerlingen hadden met elkaar zoveel spijkerbroeken ingezameld, dat ze er op Warmetruiendag 2019 twee keer een cirkel mee om de school konden maken. De goede spijkerbroeken gingen naar een kringloopbedrijf, van de oude spijkerbroeken werden tassen gemaakt, die de leerlingen zelf hadden ontworpen. Deze actie trok zelfs de aandacht van de lokale kranten en RTV Noord-Holland: www.nhnieuws.nl/nieuws/240484/haarlemse-scholieren-geven-versleten-spijkerbroeken-een-tweede-leven-voor-arme-gezinnen

David voegt zelf nog toe:

"Ook hebben we lesmateriaal ontwikkeld en ervoor gezorgd dat er op +/- 60 basisscholen presentaties zijn gegeven over het thema duurzaamheid. Ook zijn er diverse basisscholen die mee hebben gedaan aan de ‘slapende spijkerbroekenactie’. Samen hebben wij 500 kg aan spijkerbroeken verzameld die allen een ‘ nieuw leven’ hebben gekregen."

20200930211729 spijkerbroekenactie sancta maria