Onderwijstype: Voortgezet onderwijs
School: WellantCollege mavo Westplas
Jaar van aanmelding: 2020

Mijn naam is Sam Akkermans en ik ben de afgelopen jaren op 2 fronten actief geweest als duurzame docent.

  1. Met succes meegedaan aan het programma eco schools: www.eco-schools.nl/scholen/blog/ze-doen-het-samen-en-dat-is-mooi-om-te-zien
  2. Een eigen duurzame woning gebouwd

Eco-Schools is hét wereldwijde keurmerk om leerlingen te stimuleren tot duurzaam denken en doen

De kern van Eco-Schools is dat leerlingen de school van binnenuit verduurzamen. De Groene Vlag halen is het doel. Afgelopen jaar hebben WIJ ook onze groene vlag binnengehaald. Ik schrijf WIJ met hoofdletters, omdat de leerlingen een aanzienlijke bijdrage leveren. Samen met een collega en 7 vrijwillige leerlingen uit verschillende leerlagen vormden wij het eco team. Belangrijke punten die we hebben behaald zijn: afval scheiden, docenten bewuster met energie om laten gaan dmv licht uit te doen bij verlaten lokaal en computers af te sluiten en het bewust zijn mbt duurzaamheid vergroten bij alle leerlingen en docenten door zichtbaar eco school in de school te brengen (posters ophangen, andere afvalbakken, klassen langs gaan met voorlichtingen, samen de groene vlag hijsen etc.

In 2018 heb ik mijn eigen energieneutrale huis gebouwd

Zelf geef ik het vak biologie. Als het onderwerp zich leent of leerlingen komen met vragen over dit onderwerp, vertel ik vaak over het energie neutrale huis. Ik laat foto's in de klas zien van het huis en vertel hoe het werkt en wat de voordelen er van zijn. Zonnepanelen en isolatie kennen de leerlingen wel, maar wat een WTW en warmtepomp is weten ze vaak niet. Hoeveel zonnepanelen heb je dan nodig? waarom triple glas? wat verbruikt zo'n warmtepomp? Kan dat bij ons thuis ook? etc. Zomaar een paar vragen die vaak terug komen. Mijn grootste doel als ik dit onderwerp bespreek is het bewustzijn te vergroten bij de leerlingen. Sommige leerlingen komen de dag erna terug op school en geven aan dat ze aan de ouders hebben gevraagd of ze ook zonnepanelen kunnen plaatsen.

"Duurzaam bouwen is al een aantal jaar 'hot' en mensen willen er graag meer over weten. Toen ons huis klaar was, waren we daar natuurlijk erg trots op. Het eerste energie neutrale huis van de gemeente. Onze ervaringen en kennis wilde we graag delen met anderen en dat is gebeurt via een krantenartikel (zie bijlage) . Wat we niet verwacht hadden is dat er een aantal keer werd aangebeld door onbekende dorpsbewoners. Zij hadden het artikel gelezen en wilde graag meer informatie hoe wij het hadden aangepakt en wat er allemaal bij komt kijken bij een energie neutraal huis. Leuk toch?! Collega's weten ook van mijn huis af. Zodra ze zelf verhuis- of verbouwplannen hebben komen ze altijd even kletsen. 'Sam, hoe had jij toen je huis geïsoleerd en wat zijn de kosten'? Zijn ze er toch weer mee bezig."

Bekijk hier Het verhaal van Sam in krant De Groene Venen