Onderwijstype: Voortgezet onderwijs
School: Het Nieuwe Lyceum
Jaar van aanmelding: 2020

Maartje van LanenHelen Dil is aangemeld door Marije van Bommel:

"Helen Dil is een bevlogen én ondernemende docent Aardrijkskunde die tal van duurzame schoolprojecten op Het Nieuwe Lyceum in Bilthoven heeft opgezet. Denk aan: het Rainproof De Bilt-project, HNL Fair Fashion (incl. recycle kledinglab), een project tegen voedselverspilling en vooral: het Albatros project waar zij met haar collega's een internationale prijs voor ontving. Helen probeert altijd instanties buiten school bij de projecten te betrekken (het waterschap, de gemeente, een ingenieursbureau of een stichting als Enoycleaningup); dit om haar leerlingen goed bewust te maken van de wereld om hen heen.

Ondanks dat geschiedenis haar lievelingsvak was, ging ze toch als docent Aardrijkskunde aan de slag, omdat ze dacht dat ze daarin meer iets kon betekenen voor de jongeren. Al vanaf het begin van haar lesgeven hield ze zich bezig met 'de gezonde en sociale leefomgeving' en besprak zij duurzame oplossingen met haar leerlingen.

Helen gaat dit jaar met pensioen, maar laat prachtig projectonderwijs en een inspirerende visie op duurzaam lesgeven achter én collega's die zijn aangemoedigd om het verder op te pakken."

Linkjes:
www.duurzaamdebilt.nl/video/rainproof-de-bilt
www.vierklank.nl/nieuws/algemeen/31135/internationale-prijs-voor-hnl-albatrosproject
www.duurzaamdebilt.nl/interview/hnl-fashionproject

Helen vertelt:

"Dank voor deze eervolle aanmelding. Voelt na 44 jaar fulltime lesgeven als een heel waardevolle afsluiting, zeker in deze voor vooral jongeren toch heel onzekere tijden.

Voor mij is heel belangrijk dat ik een kans heb gekregen om op deze wijze les te kunnen en mogen geven door de enthousiaste steun van collega’s uit totaal andere vakgebieden. Bv Biologie en Frans met wie wij Albatross en HNL Fair fashion hebben neergezet.  En niet te vergeten de leerlingen die enthousiast op een totaal andere wijze aan de slag gingen dan zij gewend waren."