School: Nordwin College Buitenpost
Winnaars: 2018
Onderwijstype: MBO
Foto docent:

We hebben maar één aarde!

Elke dag kan ik vol verwondering zijn over alles wat de natuur ons te bieden heeft. Dat kan een roofvogel zijn die over het land scheert of een kiemplantje dat net uit een zaadje komt.

De verwondering en het belang van natuur is mij vroeg meegegeven. Beide grootouders waren boer of van boeren komaf. Een boer leeft in- en met de natuur, heeft met de seizoenen te maken en weet als geen ander dat je de natuur hard nodig hebt. Met je handelen heb je een verantwoording naar de volgende generaties.

Als kind was ik geschokt na het zien van de film The Animal farm van George Orwell.  De schok was dat het ‘voor mij vanzelfsprekende’ niet zo vanzelfsprekend is. De noodzaak van de natuur is niet voor iedereen belangrijk.  Deze ‘schok’ beleef ik nog regelmatig maar ik wil er niet aan toegeven.

Thuis hebben wij onze eigen Natuurboerderij in het coulisselandschap van het Westerkwartier. Een prachtige plek. Hier hebben we een boomgaard met zeldzame hoogstam fruitbomen. Karakteristieke Elzensingels en een grote Sier- en moestuin. We hebben zonnepanelen op het dak en verwarmen met hout van eigen singels en zijn (bijna) energie neutraal. Om onze voetafdruk nog kleiner te maken hebben we dit jaar twee elektrische auto’s (#Renault Zoe en KangooZE) gekocht. (Kan ik echt iedereen aanraden!)

De titel Duurzame docent is een enorme opsteker. Een motivatie om mij te blijven inzetten want.. We hebben maar één aarde.

Met vriendelijke groet,

Greetje Cnossen