Nick Hendriks - IJburg College

Nick HindriksAls het gaat om duurzaam leven vind ik het belangrijk om enerzijds  het gesprek te blijven voeren en het goede voorbeeld te geven maar ook om leerlingen vrij te laten in het vormen van hun eigen mening en waarden .  Mijn eerste project was het opzetten van een opstelling om verticaal in een gebouw duurzaam voedsel te kunnen verbouwen. Deze opdracht kwam voort uit de context dat er steeds meer mensen op aarde zijn, landbouw haast niet intensiever kan terwijl het eigenlijk al te milieubelastend is (op de huidige manier) en dat het anders moet. Hier ontstond het idee om urban farming te combineren met technologie. Leerlingen kregen 6 weken de tijd om binnen het vak NLT een opstelling te ontwerpen om zonder gebruik van grond, alleen water en voedingsstoffen (hydrophonics) een plantje te laten groeien. Leerlingen moesten zo veel mogelijk gerecyclede materialen up-cyeclen. 

Ik was zelf gemotiveerd door een mooie Ted TALK van een biologie docent uit Amerika die in de Bronx les gaf en leerlingen liet leren over gezondheid, voedselproductie en eigenaarschap.

. Hoewel de leerlingen met niets begonnen was er aan het einde van de periode een semi-geautomatiseerd hydrophonics systeem om plantjes te laten groeien. Het opeenvolgende schooljaar toen in dit vak niet meer gaf aan die jaarlaag heeft een collega dit vol enthousiasme opgepakt en is ook verder gegaan en het nog veel beter gemaakt. Langzaam verschijnen er op onze leerpleinen steeds meer opstellingen in allerlei vormen, gemaakt door leerlingen. Maar we zijn nog niet klaar. 

Door deze ervaring ben ik samen met een collega nu op zoek naar nog meer leuke duurzame projecten. En die komen er aan...

Mijn ultieme doel is het creĆ«ren van een groene school waar de munt, aardbeien en wat al niet anders aan de muur groeit, op stroom geproduceerd door de honderden zonnepanelen op onze schooldaken, wij onze eigen technologie ervoor bedenken en de school voor minstens 50% een circulaire systeem is. En misschien wel groente produceert voor de buurt. 

Duurzaam moet je als leerling ervaren en niet alleen van horen. Pas dan kan je goed een mening vormen.