Erwin Groenenberg - Thomas More Hogeschool

Erwin is genomineerd door André de Hamer als Duurzame Docent. André schreef over Erwin het volgende:

“Erwin Groenenberg is natuur en techniek docent in hart en nieren. Waar hij kan geeft hij aandacht aan duurzaamheid binnen al zijn werk op Thomas More. Of het nu om projectweken gaat of om het interne duurzaamheidsbeleid, Erwin maakt er werk van. ”

Erwin vult hier op aan:

"Mijn onderwijs is gericht op het verzorgen van natuuronderwijs waarmee mijn studenten kinderen in contact kunnen brengen met de natuur.Erwin Groenenberg gezicht

Het doel daarvan is dat kinderen waardering krijg door de ervaringen die ze opdoen in de echte wereld zodat ze vanuit hun verbondenheid zorgzaam omgaan met de omgeving.

In het onderwijs van Thomas More Hogeschool is duurzaamheid verweven op verschillende plekken. Tijdens wereldoriëntatie ontwikkelen studenten onderzoekende of ontwerpende lessen met duurzaamheid als thema en bij superdiversiteit ontdekken de studenten de enorme diversiteit in een wereldstad zoals Rotterdam.

Met ons vak natuuronderwijs zijn we zoals hierboven beschreven bezig met de verbinding maken tussen mens en natuur. Dat doen we door onze studenten te leren lesgeven aan echte materialen. We nemen ze mee op (natuur)excursies en we leren ze hoe je een dagdeel buitenonderwijs kunt geven. Dat onderwijs mogen onze studenten (met veel plezier) geven aan de leerlingen van onze partnerscholen.

Daarnaast leren wij ze vanuit natuuronderwijs ook hoe studenten een werkweek kunnen maken die breinvriendelijk is en in relatie met de natuurlijke omgeving. Daarvoor gaan we drie dagen met onze studenten op werkweek bij het Wolhuis in Apeldoorn.

Sommige studenten specialiseren zich in het vak natuuronderwijs en maken kennis met ‘learning outside the classroom’. We bezoeken (natuur)organisaties in Nederland waarmee we onderwijs buiten het lokaal kunnen verzorgen en we bezoeken scholen en (natuur)organisaties in Engeland om te leren hoe je les kunt geven buiten het klaslokaal.

Kortom op Thomas More Hogeschool werken we vanuit de waardering en verwondering van de (natuurlijke) omgeving aan een duurzame houding en natuurvriendelijke gedrag."