Hanna Veldman - Nordwin College MBO 3 & 4

Hanna is genomineerd door Heleentje Swart als Duurzame Docent. Heleentje schreef over Hanna het volgende:

“Hanna, Eline en Catharina zijn een hecht team paardenhouderij. Met elkaar maken ze echt werk om duurzaam doen en denken te vervlechten in het hele curriculum. Ze zijn het jaar begonnen op Ameland met een opdracht over de SDG's, op een duurzame manege. ”

Hanna vult hierop aan:Hanna Veldman gezicht

"Als regisseur duurzaamheid neem ik ons team ‘paard’ actief mee in het persoonlijk duurzaam doen en denken. We zijn bewust bezig met het integreren van duurzaamheid binnen onze lessen paardensport en houderij, waarbij het voor de student zichtbaar is dat duurzaamheid meegenomen wordt. Zo ontwerpen studenten hun eigen stal bij het vak huisvesting, waarbij een duurzame stal een belangrijke rol speelt. 

Uit persoonlijke ervaring kan ik zeggen dat je pas zorg kan dragen voor je leefomgeving en voor anderen als je tijd en ruimte hebt om voor jezelf te zorgen.

Wanneer we duurzaam doen en denken vinden wij het belangrijk dat de student het volgende doorkrijgt: wat is de kern van mijn handelen, waarom doe ik wat ik doe? Doe ik dat met het welzijn, geluk, ontplooien van mijzelf, mijn dieren, mijn naasten? Draag ik met mijn handelen bij aan de werkelijke behoeftes, van mezelf. Over het algemeen leggen 'paardenmeiden' de lat hoog voor zichzelf dit is mooie gespreksstof.

We denken veel meer in mogelijkheden, ook wij hebben niet meer alle wijsheden in pacht! Internet overstroomt studenten met informatie. We leggen de vraag neer bij de student. Na de verworven kennis in de les: Wat is jou volgende stap? Waar wil je meer over weten? Waar halen we deze kennis vandaan? Er zijn tegenwoordig zoveel wegen naar Rome!

Twee jaar terug zijn we gestart met de opdracht - bouw je ideale duurzame droomstal. Vandaaruit bouwen we het bewustzijn van wat duurzaam doen en denken kan betekenen in de context van onze studenten langzaam uit. Zo zijn we dit schooljaar begonnen op Ameland een opdracht uit te voeren met behulp van SDG's! De studenten hebben op een duurzaam paardenhouderij bedrijf duurzame werelddoelen van de VN doorgelicht. Een gezellig, maar bewuste introductie!"