Anikó Pásztor - CCZ

Aniko Pasztor

'Onze school doet mee aan Eco-schools, ik zoek een projectleider’ waren de woorden van de directeur op de eerste dag van dit jaar. Met beide handen heb ik deze mogelijkheid aangegrepen om de school richting en op het duurzame pad te leiden. Van huis uit ben ik – naast docente biologie – ook milieuwetenschapper.

Duurzaamheid op school is teamwerk. Enkele collega’s waren meteen enthousiast. Samen hebben wij activiteiten bedacht om duurzaamheid onder de aandacht en in de praktijk te brengen op school. Om te leren wat duurzaamheid inhoudt, heb ik een presentatie gemaakt voor onze leerlingen over het ontstaan van de plastic soep en over energiebesparing. Met Kerst hebben wij een foute kersttruiendag georganiseerd. Begin dit jaar hebben wij meegedaan aan de landelijke warme truiendag. We werden geattendeerd op de landelijke afvalprikdag. Een kans. Graag wilde ons Eco-team dat alle klassen van de school afval zouden prikken in de omgeving van de school. Daar zou een dag niet voor genoeg zijn. Daarom besloten wij om er een hele afvalprikweek van te maken. Daarbij heb ik de samenwerking gezocht en gekregen tussen het CCZ en de lokale Albert Heijn. Leerlingen hebben de route van school naar het winkelcentrum schoon gemaakt en gehouden en werden daarvoor beloond met een hapje en een drankje in de supermarkt. De actie heeft veel aandacht gekregen in de lokale media.

Ondertussen heb ik contact gehad met collega’s op andere (vmbo) scholen en heb daar veel van geleerd over hoe zij duurzaamheid gestalte geven. Het wiel hoef je niet alleen uit te vinden en de ‘good practises’ zijn een mooi fundament voor een vaste plek voor duurzaamheid op school.

Onze bevindingen dit schooljaar heb ik kunnen delen in een diepteinterview over gescheiden afvalinzameling met Arcadis. In hetzelfde kader hebben wij ons aangesloten bij het project Afval op School (Roald Severens, Eco-schools). Gezamenlijk bereik je meer, tenslotte.

Anikó Pásztor

Docente biologie - Milieuwetenschapper