Robert KnopsRobert is aangemeld door Toon Bazelmans als Duurzame Docent: “Als er iemand duurzaamheid toepast in zijn leven dan is het Robert Knops en dat draagt hij ook uit in zijn lessen ecologie bij eco en wildlife. Daarnaast heeft hij 0,6 ha grond die hij duurzaam bebouwt. Verder eet zijn gezin groenten van eigen grond.”

Robert Knops vertelt:

''Mijn naam is Robert Knops ik ben 32 jaar oud. Ik ben getrouwd met Monique Knops-Verhoef en heb vier kinderen. Ik woon in Hulsberg in Zuid-Limburg en reis vier dagen in de week met de trein naar MBO Geldermalsen. BPV bezoeken probeer ik met de trein en meestal dan te voet te bezoeken. Verder ga ik meestal met studenten per trein naar excursie gebieden toe. We gaan zo vaak mogelijk met ze naar buiten, want hier is soortenkennis en natuurbeheer een stuk leuker en komt dichterbij bij de studenten. 

Ik probeer bij studenten passies te ontwikkelen. Ik ben zelf gepassioneerd over flora, fauna, fungi, vegetatiekunde, bodemkunde, natuurbeheer, permacultuur, voedselbossen, duurzaamheid en gezonde voeding. Bij soortenkennis, natuur- en watermanagement, groen praktijk, keuzedeel duurzaamheid en bij keuzedeel 'De levende tuin' komt dit tot uiting. Ik wordt een wandelende encyclopedie genoemd en ben altijd heel enthousiast en gedreven in wat ik doe.

Privé houd ik mij zoals Toon Bazelmans (Docent Nederlands) aangeeft bezig met een voedselbos in Beek. Hier neem ik mijn studenten ook altijd een keer mee naartoe. Soms laat ik ze ook ons huis in Hulsberg bezoeken. Een voedselbos is een systeem van landbouw waarbij je gebruik maakt van een boom-, struik- en kruidlaag. De horizontale structuur is met name een van een zoom, mantel en kern. We hebben over de 100 fruitsoorten, rond de 20 noten en honderden kruidachtigen. Verder hebben we een moestuin van 800m2. Mijn vrouw is imker en heeft dus bijen. Ze mogen altijd in een volk kijken. We hebben verder varkens, eenden en kippen. We proberen zo zelfvoorzienend mogelijk te zijn. Studenten vinden dit altijd heel inspirerend. Ze hangen dan altijd aan de lippen. We zijn 100% zelfvoorzienend in vlees, eieren, 80% in fruit, 80% in noten en 40% in groenten. Vorig schooljaar is VPRO met het programma outsiders bij ons geweest. https://www.vpro.nl/programmas/de-outsiders/aflevering-1.html  

Verder werk ik mee aan de KCNL projecten 'Voedselbossen Zuidoost Nederland' en de Biodiversiteitstresstest''. 

https://www.moestuinforum.nl/blog/index_u-7359.html