Bedankt voor uw interesse in de Duurzame Docent-verkiezing. Helaas is de inschrijfperiode voor 2022 gesloten.
Wilt u iets vragen of heeft u opmerkingen neem dan contact met ons op.

Op 23 november werden de winnaars bekend gemaakt in Pakhuis de Zwijger. Bekijk hier het hele programma en meld je aan! 

 

Contact

 

Bekijk de duurzame docenten

 

Goed nieuws in onderwijsland! De winnaars van de verkiezing Duurzame Docent 2021 zijn bekend gemaakt.

 • Colien Langerwerf, docent MBO Noorderpoort in Groningen, werd op de Dag van de Duurzaamheid 2021 verrast met de titel van De Duurzame Docent in het MBO van heel Nederland.
  Lees hier haar profiel
 • Tim Verhoef, aardrijkskundedocent op het Maerlant lyceum in Den Haag, werd op 8 oktober, Dag van de Duurzaamheid 2021, verrast met de titel ‘De Duurzame Docent in het VO van heel Nederland’.
  Lees hier zijn profiel
 • Louise Ruys, docent op basisschool 15e Montessorischool Maas en Waal, werd op de Dag van de Duurzaamheid 2021 verrast met de titel van De Duurzame Docent in het primair onderwijs.
  Lees hier haar profiel
 • Bas van den Berg, docent op de Haagse Hogeschool, werd op Dag van de Duurzaamheid 2021 verrast met een eervolle vermelding 'De Duurzame Docent in het HBO van heel Nederland’.
  Lees hier zijn profiel

Jullie kunnen het volledige juryrapport bij ons opvragen én contact opnemen met deze vier winnaars.

Bekendmaking Duurzame Docent 2021

De winnaars van de jaarlijkse Verkiezing Duurzame Docent zijn maandag 11 oktober bekend gemaakt om 16:00 in een rechtstreekse livecast bij de Groene Afslag in Laren. Hosts Emin Kececi (Meesters met Dromen) en Wieneke Maris (Duurzame Docent 2019) ontvangen de vier Duurzame Docenten 2021. De Jury licht haar keuze toe en er is muziek van studenten van de Herman Brood Academie.

Met de Duurzame docentverkiezing willen onderwijsorganisaties duurzame docenten aanmoedigen en in het zonnetje zetten. Deze leerkracht zetten zich in om de jongere generatie voor te bereiden op de complexe toekomst die hen te wachten staat. Zij bespreken urgente zaken met leerling zoals:

 • Hoe bouw je een milieuvriendelijk huis?
 • Wat doen we om minder spullen te kopen?
 • Heb je straks een eigen auto of reis je alleen met het ov?
 • Hoe creëren we een circulaire economie?

Het stellen van deze belangrijke vragen, voor de toekomstige generaties, is hard nodig. De verkiezing biedt de inspirerende en hardwerkende docenten een podium. Zo bedanken we alle docenten die het initiatief nemen om een duurzame mindset te creëren bij leerlingen en collega’s, in en rond de school.

De jury kiest winnaars uit alle lagen van het onderwijs: een duurzame docent in het PO, een duurzame docent in het VO en een duurzame docent in het mbo. Ook wordt er voor alle drie de
onderwijslagen een tweede en derde plaats vergeven. Ook wordt er een aanmoedigingsprijs uitgereikt aan de meest inspirerende duurzame docent in de categorie hbo/wo. ‘De geweldige initiatieven die er zijn, en de kanjers van duurzame docenten die het onderwijs rijk is, zijn hoopgevend en moeten zichtbaar worden’, licht Wieneke Maris, juryvoorzitter van de Duurzame Docent Verkiezing 2021, toe.

De jury bestond dit jaar uit:

 • Wieneke Maris (VO-docent aardrijkskunde en bestuurslid Teachers for Climate)
 • Marjan Nijenbanning (MBO-docent Food, Life & Innovation en bestuurslid NADO)
 • Ruth Pasternak (projectleider onderwijs bij SME)
 • Eline Koopman (netwerkcoördinator VO Leren voor Morgen)
 • Isabelle Scholte (jongere en bestuurslid onderwijs Youth for Climate)

De Duurzame Docent Verkiezing 2021 wordt mogelijk gemaakt door: Leren voor Morgen, SME, Teachers for Climate, Nederlandse Academie voor Duurzaam Onderwijs. Met medewerking van Youth for Climate, Meesters met Dromen, Logitech en de Herman Brood Academie.

 1. Betrekt studenten in het samenstellen van onderwijs (geeft studenten keus en een stem)
 2. Geeft handelingsperspectief aan studenten: weet naast het inhoudelijk onderwijzen over duurzaamheid ook studenten mogelijkheden te geven bij te dragen aan authentieke oplossingen. 
 3. Krijgt een groot deel van de school mee in duurzame ontwikkeling
  Dit kan duurzaam gedrag zijn, maar mag ook zijn dat veel mensen op school de door de docent aangedragen initiatieven worden gesteund en dat mensen daar trots op zijn
 4. Vervult inspiratierol. Is het meest inspirerend omtrent duurzaamheid, voor (beginnend) docenten, leerlingen, collega’s en buiten de school
 5. Is een vernieuwer in denken en doen. Brengt nog niet eerder uitgevoerde ideeën naar voren, zorgt voor vernieuwing van denkpatronen over afval, voeding, schoolgebouw, lesprogramma enz.
 6. Heeft een brede/integrale opvatting van duurzaamheid. Zorgt ervoor dat de 17 SDG’s op school worden uitgevoerd (van gendergelijkheid, tot biodiversiteit) en zorgt voor vakoverstijgende projecten en educatie is waarin meerdere facetten van duurzaamheid en een duurzame samenleving samenkomen
 7. Werkt structureel en succesvol samen met externe partijen. Denk aan gemeenten, Natuur en Milieu Educatiecentra, waterschappen, lokale bedrijven, NGO’s en buurtbewoners

Meld jezelf of een duurzame collega aan!

Duurzame Docent wedstrijd website banners 4

Het aanmeldformulier voor de nominaties voor Duurzame Docent 2021 is op dit moment gesloten. De winnaars worden bekend gemaakt op 8 oktober op de Dag van de Duurzaamheid voor het Onderwijs. Binnenkort wordt het aanmeldformulier weer opengezet voor de Duurzame Docent van 2022!

Aanmelden gesloten!

De Duurzame Docentverkiezing 2022 wordt mogelijk gemaakt door: 

Leren voor Morgen

Coöperatie Leren voor Morgen bestaat uit een groep samenwerkende organisaties. Als netwerk zetten wij ons in voor leren voor duurzame ontwikkeling: binnen én buiten het onderwijs en van peuter tot professional.Ons doel is om duurzaamheid in het DNA van het onderwijs te verankeren. Dit doen we aan de hand van een integrale benadering: The Whole School Approach.

                                                                                   logo jonge klimaatbeweging                                      

NADO

De Stichting Nederlandse academie voor duurzaam onderwijs (NADO) een non-profit organisatie op het gebied van duurzaamheidseducatie ten dienste van docenten in het basis- en voortgezet en het middelbaar beroepsonderwijs. Zij biedt online en offline educatieve programma’s aan op het gebied van duurzaamheid. 

moestuinieren

Teachers for Climate

Teachers for Climate is een  organisatie van docenten. We brengen o.a. duurzame docenten, schoolleiders, wetenschappers, leerlingen en aanbieders van lesmateriaal bij elkaar, we ontwikkelen trainingen, we zetten in op een whole school approach en brengen onze expertise in bij projecten van uiteenlopende organisaties

kw1 logo

Youth for Climate NL

Youth for Climate NL organiseert diverse acties om bij te dragen aan de klimaatdoelen en het onder de aandacht brengen van de klimaatproblematiek onder jongeren. Ook gaan we in gesprek met politici en andere organisaties over verschillende klimaatkwesties.

Logo sans Feuilles Simple

Meesters met Dromen

De Meesters Met Dromen maken al sinds 2018 impact als het gaat om het imago van het beroep: docent. Onderwijs zit in hun hart en met die liefde proberen zij elke dag het verschil te maken. Dit doen zij o.a. als sprekers, optredens in diverse tv- en radioprogramma’s, organisatoren van zomerscholen en onderwijsshows in samenwerking met Pakhuis de Zwijger.

1588868743996

SME

Wij ondersteunen bij duurzame ontwikkeling en vraagstukken door middel van participatie, educatie en beleidsontwikkeling. Dit doen wij voor uiteenlopende opdrachtgevers in de publieke sector: van gemeenten, waterschappen, provincies en Rijksoverheid tot woningcorporaties en schoolbesturen.

 

Logo vierkant blauw transparant marge